Shutterstock

Achtergrond melk

Gangbare melkveehouderij redt biomelk

27 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De hoge melkprijzen in de gangbare melkveehouderij hebben zeker de laatste maanden een bijzonder effect gehad, dat grotendeels aan het zicht voorbij is gegaan. Behalve aan dat van de biologische melkveehouders, want die registreerden het met een combinatie van gemengde gevoelens en opluchting.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Punt is dat de biologische melkprijs de stijging van de gangbare melkprijs niet heeft kunnen bijhouden. Dit blijkt onder meer uit een vergelijking van de prijsontwikkelingen in de Boerenbusiness gangbare en biologische melkprijsvergelijkers.

Waar vorig jaar het melkprijsverschil nog 10 tot 12 cent per kilo was, is het huidige prijsverschil teruggelopen tot nu zo'n 5 tot 6 cent per kilo. Dat is niet  voor alle melkveehouders zo, maar wel voor het grootste aantal. Bovendien is dit kleinere prijsverschil er nu bij heel andere prijsverhoudingen. 

Dit betreft dan de situatie in Nederland. Daar is het aantal biologische melkveehouders de laatste jaren niet serieus toegenomen, ondanks allerlei stimuleringsmaatregelen.

Franse bio-melkveehouderij overgestimuleerd
In Frankrijk is het een ander verhaal. Daar is door allerlei stimuleringsmaatregelen het aantal biologische melkveehouders de laatste paar jaren hard gegroeid, tot zo'n 10% van het totaal aantal melkveehouders (maar niet tot 10% van de melkplas). De groei was zo hard, dat de melkprijs er ernstig onder druk kwam te staan. Dat was vorig jaar al zo, voordat de gangbare melkprijs overal ter wereld sterk omhoog ging. Biologische melkveehouders kwamen daardoor ernstig in de problemen. Vooral de leden van coöperatie Biolait, die enkel biologische melkveehouders vertegenwoordigt. Bij de verwerkers met zowel gangbare als biologische melkveehouders, kon de pijn voor de bio-melkveehouders nog iets worden verzacht ten koste van de gangbare melkstroom.

Veel melk afgewaardeerd
Dat deed ondertussen niets af aan het feit dat een groot deel van de biologische melk in Frankrijk moest worden afgewaardeerd naar gangbare en het biologische product bracht de kostprijs niet op. Deze situatie bleef min of meer in stand tot april, mei 2022. Biologische melkveehouders ontvingen niet meer dan zo'n 40 cent voor een liter melk.

Duurder verkocht als gangbaar
Een groot deel van deze melk werd nog steeds 'afgewaardeerd', maar ondertussen wel tegen een inmiddels hogere prijs verkocht op de spotmarkt, en in het gangbare circuit. Kopers in met name Noord-Europa betaalden in de voorbije maanden grif 50 cent of meer voor de Franse melk.

Inmiddels trekt de biologische melkprijs in Frankrijk voelbaar verder aan, meer richting de 50 cent. Het is evenwel nog steeds niet dankzij een aantrekkende vraag naar biologisch product. Misschien gebeurt dit ooit nog wel, maar voorlopig blijft het de gangbare zuivelmarkt die de biologische markt 'schoon' houdt. De tekorten in de gangbare markt zijn nog steeds zodanig dat dit moeiteloos gebeurt. Met de huidige prijzen voor room en poeders kan nog steeds een spotprijs worden uitbetaald van 60 cent per kilo melk, of net een paar cent minder voor Franse melk met lagere gehalten aan vet en eiwit.

Consument merkt vrijwel niets
In Nederland en de Scandinavische landen worden wel flink hogere prijzen betaald voor biologische boerderijmelk dan in Frankrijk, maar op verwerkingsniveau in de industrie is prijstechnisch gezien de meerwaarde van biologische melk nog steeds niet hersteld. De industrie weet ermee om te gaan, de consument merkt er vrijwel niets van. Het is vooral jammer voor de biologische melkveehouders.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden