FrieslandCampina

Nieuws Melkprijsvergelijker

FrieslandCampina met garantieprijs naar 60 euro

27 Juni 2022 - Eric de Lijster

FrieslandCampina heeft de garantieprijs voor juli vastgesteld op een bijzondere mijlpaal €60 per 100 kilo. Dit is €3,50 hoger dan de garantieprijs over de lopende maand juni. Hoe vertaalt zich deze prijsverhoging in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker? 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

FrieslandCampina motiveert de oplopende garantieprijs door de ontwikkelingen in de zuivelmarkt en dan met name de verwachting van de melkprijzen van de referentiebedrijven waarop het coöperatief zuivelconcern de garantieprijs baseert. FrieslandCampina gaat ervanuit dat deze melkprijzen oplopen doordat de melkproductie Europabreed achterblijft bij de verwachtingen. Ook is een positieve correctie in de garantieprijs opgenomen, doordat de referentiemelkprijzen de afgelopen periode hoger lagen dan verwacht.

De gemiddelde FrieslandCampina-garantieprijs voor 2022 tot en met juli bedraagt €50,57 euro per 100 kilo, zegt het zuivelconcern in een verklaring. De garantieprijs geldt voor 100 kg melk met standaardgehaltes 3,57% eiwit, 4,42% vet en 4,53% lactose. De bedragen gelden bij een gemiddelde levering van 850.000 kg melk op jaarbasis.

Ook in de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker zet FrieslandCampina een stevige stap voorwaarts. De kale melkprijs, dus zonder alle toeslagen en premies, blijft nog net onder de €60 en komt uit op €59,23 per 100 kilo, bij een gemiddelde jaarleverantie van 1 miljoen kilo melk. Daarmee heeft FrieslandCampina de laatste drie maanden flinke stappen gezet, want de kale melkprijs over april kwam nog uit op €47,23 per 100 kilo.

Kunnen concurrenten tempo bijbenen?
De weide melkprijs, de melkprijs inclusief de weide toeslag, wel ruim boven het niveau van €60 uit en wel op €60,73 per 100 kilo melk. Daarbij wordt het de komende weken de vraag of concurrenten als A-ware en Lactalis Leerdammer de prijsverhogingen van FrieslandCampina kunnen bijbenen. Beide concurrenten noteerde de laatste twee maanden (mei en juni) een net iets hogere weide melkprijs dan FrieslandCampina. De hoogste uitbetaler de laatste maanden is Vreugdenhil, maar dit bedrijf loopt ten opzichte van FrieslandCampina altijd twee maanden achter met het publiceren van de melkprijs.

Bij de maximale melkprijs, de melkprijs waarin dus alle mogelijke toeslagen en premies in zijn verwerkt, lonkt zelfs met €63,93 per 100 kilo het niveau van €65 in de melkprijs. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden