TTStock / Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Weersonzekerheid drukt aanbod op ruwvoermarkt

28 Juni 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het loopt niet bepaald storm op de ruwvoermarkt. Het vast werk loopt gewoon door maar verder is het niet druk. De eerste en tweede snede gras zitten en de kuil en voor de handel in stro is het nog net wat aan de vroege kant.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in bij- en restproducten loopt lekker door volgens fouragehandelaren. De meeste veehouders hebben hun lente/zomer rantsoen goed op orde en willen nu niet te veel schuiven. De vraag naar bijproducten is daardoor stabiel. Aan de aanbodkant zijn wel wat wisselingen. Dat komt door stops voor onderhoud bij verschillende verwerkende industrieën. Vooral het aanbod aardappelproducten als stoomschillen en snippers is wat aan de krappe kant. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft wel gelijk aan vorige week op €50 per ton. Het aanbod bierbostel blijft redelijk stabiel en ook daarvan blijft de prijs gelijk op €3,55 per procent droge stof.

De handel in kuilgras loopt moeizaam. Veehouders bieden maar weinig gras aan van de nieuwe oogst. Angst voor een lange droge periode in de zomer maakt dat veehouders voorzichtig zijn met het verkopen van nieuw kuilgras. Een kuil van het vorige seizoen is makkelijker te pakken te krijgen. De kwaliteit loopt alleen nogal uiteen. Voor goed kuilgras komt de DCA Indicatieprijs uit op €75 per ton. Ook de handel in snijmaïs is rustig. De vraag is er wel, maar aanbod wordt maar weinig gegeven. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €85 per ton.

Wachten op de nieuwe oogst
De handel in stro is tam op het moment. Verschillende handelaren hebben nog een voorraad van de oogst 2021 in de schuur en werken dat eerst weg. Het eerste gerstestro van de nieuwe oogst uit Frankrijk komt al op de markt, maar het gaat nog niet om grote hoeveelheden. Voor zowel tarwe als gerstestro van de oude oogst blijft de DCA Indicatieprijs op €130 per ton staan. Voor gerstestro van de nieuwe komt daar ongeveer €5 bij.

Ook de hooihandel moet nog goed op gang komen. Het weer zit niet mee voor de winning van weidehooi en daardoor is er nog niet overdreven veel aanbod. Aan de andere kant in er met name in Duitsland nog relatief veel aanbod van hooi van de oude oogst. De DCA Indicatieprijs komt deze week uit op €175 per ton. In graszaadhooi is nauwelijks handel. De meest veehouders wachten op de nieuwe oogst. De DCA Indicatieprijs loopt van €130 tot €140 per ton afhankelijk van het ras en voor zover er handel is.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden