Shutterstock

Analyse fosfaatrechten

Recordmelkgeld stuwt prijs fosfaatrechten

29 Juni 2022 - Klaas van der Horst

De nog steeds oplopende melkprijs die boeren ontvangen van hun verwerkers houdt de prijsstijgingen gaande op de markt voor fosfaatrechten. Deze week werden kooprechten opnieuw een euro per kilo duurder.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vergeleken met begin juni is er bijna €10 bij de prijs van een kooprecht fosfaat op gekomen. Daarmee ligt de prijs ruim boven de €160 per kilo.
De plannen van stikstofminister Van der Wal om (indirect) het mes in de veestapel te zetten, lijken totaal geen invloed te hebben op de prijs van fosfaatrechten. Daarbij is de vraag nog altijd veel groter dan het aanbod van rechten.

Stikstofplannen nog niet bij fase van uitvoering
Helemaal vreemd is dit ook niet, want de plannen zijn nog maar pas aangekondigd. Er moeten nog diverse hordes worden genomen voordat de uitvoering aan de orde is. Toch zit er ook een risico in de aankoop van fosfaatrechten, al was het alleen maar omdat de kans bestaat dat de aankoop van deze rechten niet volledig kan worden afgeschreven. De hoge melkprijs van dit moment in combinatie met aanhoudende tekorten op de wereldmarkt maken kennelijk veel goed.

{{dataviewSnapshot(46_1656509055)}}
De handel in leaserechten verloopt kalm, terwijl de prijs voor kleine partijen afromingsvrije lease blijft aanhangen tegen de €20 per kilo.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden