Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Nieuws Handelsverdrag

EU Zuivelsector kraakt deal met Nieuw-Zeeland

4 Juli 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

De Europese Commissie en Nieuw-Zeeland hebben vorig week een handelsverdrag ondertekend. Binnen de politieke gelederen is veel enthousiasme en wordt gesproken over een historische deal. De Europese zuivelsector is minder enthousiast.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen en de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern ondertekenden vorige week de deal in Brussel. Hier ging circa vijf jaar aan voorbereiding aan vooraf, voordat alle kaders gesteld waren. Von der Leyen spreekt over een historische deal, waarbij rekening is gehouden met duurzaamheidregels, arbeidsomstandigheden en emissie. Het verdrag met de 'Kiwi's' moet een opmaat zijn naar meer van dit soort handelsverdragen, zei ze. De deal wordt nu juridisch afgerond, alvorens het Europees Parlement de Europese Raad hun goedkeuring kunnen geven.

Bepaalde producten kunnen straks tariefvrij worden verhandeld, zo is de bedoeling. Dit geldt onder meer voor schapenvlees uit Nieuw-Zeeland en Europees varkensvlees en wijn. Voor andere producten zijn de handelsquota's opgerekt. Onder meer voor zuivel.

Ongelijk speelveld
European Dairy Associaton (koepelorganisatie van belangenbehartigers) is niet enthousiast en spreekt over onevenredige omstandigheden tussen de Eurozone en Nieuw-Zeeland. Dit zit onder meer in het aantal inwoners: bijna 450 miljoen European, tegenover 5 miljoen Nieuw-Zeelanders. Ook de zuivelsectoren verschillen sterk. EDA bestempelt de Nieuw-Zeelandse zuivelsector als grootschalig. Zo'n 85% van de export vindt plaats door de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra die de melk verwerkt van bedrijven met een gemiddeld dieraantal van 450 koeien. De Europese zuivelsector is kleinschaliger, waarbij veel zuivelpartijen in de markt zijn.  

Het steekt de EDA dat Nieuw-Zeeland ruimer toegang krijgt tot de Europese afzetmarkt. Het boterquotum wordt met 15.000 ton opgerekt tot krap 90.000 ton. Dit is gelijk aan 4% van de Europese productie. Verder wordt het kaasquotum met 20.000 ton uitgebreid, dat is nu 11.000 ton. Voor bepaalde kaassoorten krijgt Nieuw-Zeeland bovendien binnen 7 jaar volledige markttoegang. Nieuw-Zeeland mag tevens 15.000 ton melkpoeder naar de EU exporteren. Aan de verruimde zuivelvolumes zitten nog wel invoerheffingen gekoppeld.

Hoewel de details nog niet precies bekend zijn wat de potentiële voordelen zijn voor Europese exporteurs verwacht de EDA daar niet veel van. Dit vanwege de kleinschaligheid van de Nieuw-Zeelandse afzetmarkt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden