Hivaka / Shutterstock.com

Nieuws Melkprijsvergelijker

Reputatie Cono loopt deuk op met laagste melkprijs

5 Juli 2022 - Wouter Baan

Cono Kaasmakers staat bekend om de hoge melkprijs, maar die reputatie wordt op dit moment niet waargemaakt. Ondanks een ruime verhoging staat de Noord-Hollandse coöperatie over juni onderaan in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness. 'Natuurlijk is dit vervelend, maar we laten ons de kop niet gek maken', aldus Cono-directeur Wim Betten. De situatie ligt genuanceerder volgens hem, zo reageert hij desgevraagd. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over juni verhoogt Cono de melkprijs met €2,42 tot €53,50 per 100 kilo. Deze kale prijs is berekend op basis van de standaard vet- en eiwitgehaltes en een jaarleverantie van 1 miljoen kilo. Inclusief maximaal te behalen bonussen in het interne duurzaamheidsprogramma 'Caring Dairy' kan de uitbetalingsprijs oplopen tot maximaal €58 per 100 kilo.

Laagste prijs is unicum
Op zichzelf is de hoogte van de Cono-melkprijs niet slecht, maar vergeleken met andere verwerkers blijft Cono achter. In de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness staat Cono over juni op de laatste plaats. Historisch gezien is dat een unicum, want de coöperatie staat juist bekend als één van de betere uitbetalers. Zo niet de beste. Wanneer we inclusief bonussen vergelijken, staat enkel DOC Kaas onder Cono.

Sinds begin dit jaar is Cono voorbijgestreefd door andere verwerkers. Aanvankelijk zakte de coöperatie terug tot de middenmoot, maar nu staan ze dus onderaan. Hoewel Vreugdenhil de juni-melkprijs nog kenbaar moet maken, gaat dit geen verandering opleveren aan de stand. Dit omdat Vreugdenhil over mei al meer betaalde en al tijden de koppositie te pakken heeft. Wanneer we het gemiddelde over de afgelopen 12 maanden erbij pakken, dan staat Cono nog altijd op een keurige tweede plaats. Zoals aangegeven, spelen de mindere prestaties sinds vorig jaar december.

De komende maanden moet blijken over Cono-melkprijs zich kan herpakken. De oorzaak van de vormdip komt door de hoge prijzen van commodityzuivel, waarmee het prijsverschil met merkenzuivel kleiner is geworden zo niet opgeheven. Cono zet juist in op merkenkaas uit de Beemster. Doorgaans levert dit een betere verwaarding op, maar op dit moment zijn de kaarten in de markt anders geschud. 

Snelle prijsstijging voor bulkkaas 
"De prijzen van merkenkaas zijn minder hard gestegen dan bulkkaas. Zo is de situatie en daar hebben wij mee te maken. Natuurlijk is dit vervelend, maar we laten ons de kop niet gek maken. Vaak levert merkkaas een meerprijs op, maar op dit moment niet. De prijzen van onze kazen stijgen ook, maar minder snel", zo reageert Betten. Daar komt volgens Betten nog bij dat Cono geld spaart voor een nabetaling. "Onze leden verwachten minimaal 1 cent nabetaling. En vergeet niet dat wij gemiddeld €4,25 aan premie betalen, daar komen andere verwerkers bij lange na niet aan." 

"We hadden er overigens ook voor kunnen kiezen om melk uit te kaasbak te houden en te switchen naar melkpoeder. Zoals bekend hebben we de capaciteit om tweederde van onze aanvoer tot melkpoeder te verwerken. Dit doen we echter bewust niet. Cono blijft inzetten op kaas, we kiezen daarmee voor de langere termijn. Als de markt strak weer draait, zou dat betekenen dat we marktaandeel in kaas terug moeten kopen. Dat kost dan weer geld. Door te blijven focussen op onze merkenkaas kiezen we bewust voor de lange termijn. Kaas is altijd onze vaste waarde geweest en daar houden we aan vast", aldus Betten. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden