Shutterstock

Analyse Ruwvoer

De handel in ruwvoer staat op een laag pitje

5 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is allemaal niet wild in de ruwvoerhandel. Kopers kijken op het moment nog even de kat uit de boom. De tarweprijs staat onder druk en het lijkt dat veehouders even willen zien of dat effect ook in de voermarkt doorsijpelt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in stro komt nog niet echt op gang. Er komt wel stro uit Frankrijk, maar het gaat nog niet om grote hoeveelheden. In Nederland zit nog relatief veel stro in de schuren en akkerbouwers en handelaren proberen dat eerst nog weg te werken. De DCA Indicatieprijs voor stro uit de schuur blijft gelijk aan vorige week op €130 per ton. Voor gerstestro van de nieuwe oogst worden prijzen genoemd die lopen van €115 tot €130 per ton. Maar verschillende handelaren geven aan dat de markt nog zoekende is naar een prijs voor het nieuwe stro. Daarvoor zal eerst duidelijk moeten worden hoeveel stro er onder zit en hoeveel gehakseld gaat worden.

De vraag naar bijproducten blijft stabiel. Voor de aardappelbijproducten kan dat nog wat gaan knellen. Verwerkers zitten in de gebruikelijke seizoenstop voor de overschakeling naar de nieuwe oogst waardoor het aanbod van snippers en stoomschillen niet overhoud. Ook het aanbod voeraardappelen houdt niet over. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen komt deze week uit op €50 per ton. De markt voor bierbostel blijft aardig in evenwicht. De DCA Indicatieprijs blijft dan ook gelijk aan vorige week op €3,55 per procent droge stof.

Weinig handel is gras
Kuilgras van vorig jaar wordt nog wel aangeboden, maar het aanbod van kuilgras van dit seizoen is beperkt volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs komt uit op €75 per ton. Voor het winnen van weidehooi werkt het weer niet mee. Een periode van tenminste een week aaneengesloten scherp drogend weer hebben we nog weinig gehad deze zomer. Daardoor is er niet veel aanbod van hooi. Veel vraag is er overigens ook niet. Het meeste hooi gaat richting de paardenhouderij en vanuit de veehouderij is er nauwelijks vraag. De DCA Indicatieprijs komt uit op €175 per ton. Voor graszaadhooi zitten we nog te vroeg in het seizoen. De eerste percelen graszaad zijn wel gemaaid maar het duurt nog even voor dat gedorst is en geperst kan worden. Voor graszaadhooi uit de schuur worden prijzen genoemd van €130 tot €140 per ton maar, wel met de opmerking dat er nauwelijks handel is.

De handel in snijmaïs is erg stil. Aanbod wordt er weinig gegeven en als je wat wil kopen moet je flink over de brug komen volgens een handelaar. Aan de andere kant is de vraag ook rustiger dan een paar weken geleden. De maïs staat er over het algemeen uitstekend op en dat tempert de vraag. Het gewas moet overigens nog in de pluim komen en de kolven zetten. Dat is uiteindelijk bepalend voor de opbrengst. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft gelijk aan vorige week op €85 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden