Shutterstock

Analyse Zuivelbusiness

Zuivelveiling Global Dairy Trade flink in het rood

5 Juli 2022 - Wouter Baan

Op de Global Dairy Trade (GDT) die vandaag (dinsdag 5 juli) heeft plaatsgevonden, hebben de zuivelcommodities een behoorlijke veer moeten laten. Vooral boter is geknipt en geschoren. Het is de zesde prijsdaling in de laatste zeven veildagen van de Nieuw-Zeelandse internetveiling, die als graadmeter geldt voor de stemming op de mondiale zuivelmarkt.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De GDT Price Index, de index die de prijzen van alle zuivelproducten combineert, daalt deze veildag met 4,1%. De waarde van boter daalde bijna met 10% tot $5.648 per ton. Dit is het laagste niveau sinds januari. In mei was ook al eens sprake van een flinke correctie, maar daarna krabbelde de boterprijs weer op. Of de daling ook het sentiment op de Europese botermarkt laat verzwakken, moet de komende dagen blijken. Een goede voorbode is de stevige daling uiteraard niet. Ook de melkpoederprijzen laten steken vallen. Magere melkpoeder noteert een daling van zo'n 5% en kan net boven de grens van $4.000 per ton standhouden. Volle melkpoeder zakt met een prijsdaling van 3,3% iets onder die psychologische grens.

Cheddar corrigeert naar boven
Cheddar noteert wel een kleine verhoging en stijgt met 1,4% tot $4,908 per ton. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat cheddar tijdens de vorige veiling half juni flink onderuit ging, waarmee deze plus als een kleine opwaartse correctie kan worden gezien. De fors lagere GDT-noteringen getuige van een zwakke vraag naar zuivel. Ook de Europese markt worstelt de afgelopen weken hiermee, maar tot nu toe leidde dat tot beperkte prijscorrecties. Het is nog lastig in te schatten of de stemming op Europese markt in de komende dagen verder verslechtert. Tegenover een mindere vraag staan aanhoudend krappe voorraden, waardoor de markt wel een stootje kan hebben.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden