Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Ruwvoerhandel moet nog goed op gang komen

12 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel zit nog in een rustige fase. De graanoogst en daarmee de strohandel moeten in Nederland nog echt opgang komen. De prijzen blijven op een relatief hoog niveau en kopers wachten nog even af hoe de markt zich gaat ontwikkelen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar bijproducten blijft goed overeind. Voor de aardappelproducten is de vraag groter dan het aanbod op dit moment. Enkele verwerkers zitten al in de stop voor de overgang naar de nieuwe oogst waardoor er wat minder aanbod is. Voeraardappelen zijn er ook niet veel meer op de markt. "En als je nog een paar bakken kunt vinden zijn ze amper nog geschikt voor het voer", zegt een handelaar.

De DCA Indicatieprijs voor fatsoenlijke voeraardappelen blijft gelijk aan die van vorige week, €50 per ton. De markt voor bierbostel blijft redelijk in balans. Met het warme weer gaat de groei wat uit het gras. Daardoor neemt de belangstelling gevoelsmatig misschien nog wel wat toe, zegt een handelaar. De DCA Indicatieprijs komt uit op €3,55 per procent droge stof.

De handel in stro komt rustig aan op gang. In Nederland is er wat aanbod van gerstestro van de nieuwe oogst, maar het gaat daarbij niet om grote volumes. Vanuit Frankrijk is er meer aanbod van stro en de handel trekt ook wel aan, maar het loopt nog geen storm. Dat komt voor een belangrijk deel omdat er nog vrij veel aanbod is van stro uit de schuur. De DCA Indicatie prijs voor zowel tarwe- als gerstestro uit de schuur blijft op €130 per ton staan. Voor stro van de nieuwe oogst worden prijzen van €115 tot €125 per ton genoemd.

Maïs blijft aan de prijs

In snijmaïs is maar beperkte handel. Vooral het aanbod van goede maïs houdt niet over. Veehouders willen even afwachten hoe de maïs dit jaar ontwikkelt voor ze een eventueel overschot willen verkopen. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft stevig met €85 per ton op de boer geleverd.

Ook de handel in kuilgras is rustig. Kuilen van de oude oogst, met grote verschillen in kwaliteit, worden wel aangeboden maar het aanbod van nieuw kuilgras houdt niet over. De DCA Indicatieprijs blijft op €75 per ton staan. Voor weidehooi komt de DCA Indicatieprijs uit op €175 per ton. Maar ook hier is nog maar weinig handel in.

De oogst van graszaad moet nog echt beginnen hoewel de eerste percelen wel gemaaid zijn. Dat is ook in de handel terug te zien. Her en der komt nog een partij uit de schuur en verder is het vooral wachten op de nieuwe oogst. De prijs blijft stabiel op €130 tot €140 per ton, afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden