Shutterstock

Nieuws Nederland

Nederlandse melkaanvoer breekt met dalende trend

13 Juli 2022 - Wouter Baan

De melkaanvoer over juni toont voor het eerst sinds lange tijd weer groeicijfers. De toename is duidelijk het effect van de hoge melkprijs die in de afgelopen maanden tot grote hoogte is gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juni was er een melkaanvoer van 1.145.055 ton, zo blijkt uit cijfers van RVO. Dit is een toename van 1,5% vergeleken met juni vorig jaar. De plus kan gezien worden als een trendbreuk. De laatste keer dat de melkproductie groeicijfers vertoonde, was in november 2020. Met een gemiddeld vetpercentage van 4,25 liggen de gehaltes in de melk wel een fractie onder het niveau van vorig jaar.

Melkprijs motiveert
De forse stijging van de melkprijs is een logische verklaring voor de productietoename. In de afgelopen maanden zijn diverse records verbroken. De gemiddelde basis-melkprijs in ons land was afgelopen maand €55,76 per 100 kilo, dit is bijna €20 hoger dan een jaar geleden. De trend voor juli is nog stijgende. De stijging van de voerprijzen is ondertussen afgevlakt. Bovendien is door de gedaalde tarweprijzen een verlichting op komst, zo wijst de mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness aan. Deze ontwikkelingen moedigt melkveehouders aan om de productie op te voeren. De dagproductie van melk lag afgelopen maand op 38.168 ton, tegenover 38.824 ton in mei. Dit betekent dat seizoensmatig wel weer sprake is van een productiedaling. Dit zet doorgaans door tot november.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden