Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Droogte begint vat te krijgen op ruwvoermarkt

19 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het warme en droge weer begint de stemming op de ruwvoermarkt te beïnvloeden. Een paar weken geleden leek het een goed jaar voor onder ander gras en maïs te worden. De opbrengst van de eerste en tweede snede gras was goed, met mooie gehaltes, en de maïs ontwikkelde snel. Met de warmte en droogte van het moment gaat de groei er behoorlijk uit. Hoewel er voor morgen regen wordt voorspeld zijn spelers op de ruwvoermarkt toch even wat voorzichtiger geworden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De handel in stro moet nog goed op gang komen. In Frankrijk en Duitsland is de graanoogst verder gevorderd en vanuit die landen is er al wel het nodige aanbod van stro. De stro-opbrengsten in Zuid-Frankrijk vallen door de bank genomen niet mee. Daarnaast merken verschillende fouragehandelaren op dat de hakselaar makkelijk wordt aangezet op de combine. Tarwe en gerst zijn goed aan de prijs dus de financiële noodzaak om stro te verkopen ontbreekt bij veel akkerbouwers. Daarnaast is kunstmest goed aan de prijs en met het stro worden ook mineralen afgevoerd. Als de prijs voor het stro niet zint, zetten ze gelijk de hakselaar aan. De eerste DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro van de nieuwe oogst komt uit op €130 per ton. De prijsrange loopt daarbij van €125 tot €135 per ton.

Goede omstandigheden voor graszaadhooi
De oogst van graszaad in Nederland vordert rap. In het zuidwesten zit de oogst van het graszaad en graszaadhooi er zelfs al bijna op. "Als je nog wat wil moet je niet te lang wachten", volgens een handelaar. De vraag naar graszaadhooi wisselt sterk bij de handelaren. De één merkt dat veehouders - na matige ervaringen met graszaadhooi vorig seizoen toen tijdens de oogst het weer wisselvallig was - liever Spaans gehamerd stro voeren. Andere merken juist dat er vrij veel belangstelling is naar graszaadhooi. De weersomstandigheden zijn goed en er wordt mooi hooi geperst. En mede door de hoge transportkosten is graszaadhooi over het algemeen net wat goedkoper dan Spaans stro. Net als bij het stro zijn er ook verscheidene akkerbouwers die liever hakselen dan persen in verband met de afvoer van mineralen. Het aanbod van graszaadhooi is dan ook niet overdreven groot. De DCA Indicatieprijzen voor graszaadhooi van de nieuwe oogst lopen van €125 per ton voor Engels raaigras, €135 voor rietzwenk en €140 voor roodzwenk.

Naar weidehooi is maar weinig vraag. Door het droge weer hebben veel veehouders zelf nog wat kunnen hooien en zijn daarom nauwelijks aan de markt voor weidehooi. Daarnaast is er vanuit Duitsland nog een ruim aanbod van hooi van vorig seizoen. Vaste klanten nemen wel hooi af, maar verder is het gewoon rustig in de handel. De DCA Indicatieprijs blijft op €175 per ton staan.

In kuilgras is bij de meeste handelaren weinig handel. Vraag naar goed gras van de dit seizoen is er wel maar dat wordt nauwelijks aangeboden. Het aanbod van kuilgras bestaat vooral uit gras van vorig seizoen. Daar is dan weer nauwelijks vraag naar. De groei van het gras is er door het warme en vooral droge weer ook aardig uit aan het raken. Hoewel deze periode vaker een slechte tijd is voor de grasgroei merken verschillende handelaren dat veehouders toch wat voorzichtiger zijn met de verkoop van kuilgras. De DCA Indicatieprijs voor goed kuilgras komt deze week uit op €75 per ton.

In snijmaïs is eveneens niet veel handel. De hoge prijs schrikt kopers af en verkopers van maïs zijn nog niet bereid om te zakken. Ook hier geven de weerberichten de verkopers vertrouwen. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs blijft gelijk aan vorige week op €85 per ton.

De handel in bij- er restproducten loopt gestaag door. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft op €3,55 per ton staan. Het aanbod van voeraardappelen blijft aan de magere kant. Verschillende verwerkers zitten in de zomerstop en dat is terug te zien in het aanbod volgens fouragehandelaren. Wat er aan aardappelen op de markt komt is een deel overigens amper nog geschikt voor het voer. De prijs van voeraardappelen heeft een stapje terug gedaan naar €45 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden