Eigen foto

Ruwvoertour Limagrain

Agrility brengt maïsteelt in kaart

3 Augustus 2022

Door data te verzamelen van satellietbeelden, bodemdata en raseigenschappen kan de ontwikkeling van het maïsgewas nauwlettend gevolgd worden. In het dataprogramma Agrility van maïsveredelaar LG worden alle waarnemingen verzameld en kan de teler een stap voor zijn omtrent handelingen in de gewasontwikkeling in de maïs.

Tijdens dit teeltseizoen van de maïs worden de percelen van de Ruwvoertourdeelnemers gevolgd in het Agrility-platform. Deze data wordt ook gedeeld op de Ruwvoertour-pagina. Dit is het eerste jaar dat Agrility beschikbaar is voor maïstelers in Nederland. Telers die meedoen ontvangen dit jaar rapportage per email, maar vanaf 2023 kunnen maïstelers direct inloggen in het platform en zo digitaal hun maïspercelen volgen.

Drie modules
Agrility bevat drie modules. Agrility Vegetation: met actuele satellietwaarnemingen kunnen de ruwvoertourdeelnemers hun maïs optimaal in de gaten houden en kunnen ze sneller reageren bij eventuele problemen. Het platform geeft daarbij ook exact de heterogeniteit van het perceel weer, zodat plekken binnen het perceel die achterblijven in beeld komen. Dat kan bijvoorbeeld wijzen op een storende laag, een afwijkende pH of andere bodemproblemen.

Voorbeeld van Agrility Vegetation.

Agrility Yield: deze module geeft een betrouwbare voorspelling van de te verwachten opbrengst én van de opbrengstspreiding binnen het perceel. Dit geeft waardevol inzicht in de bodemkwaliteit en kan helpen bij de oogstplanning, op het vlak van opslag en eventuele aan- of verkoop van maïs. 

Voorbeeld van Agrility Yield.

Agrilty Harvest: maïs op het juiste drogestofgehalte hakselen is belangrijk om de maximale voederwaarde te behalen. Met Agrility Harvest kunnen telers al ruim vooraf hun loonwerker inplannen. Deze module geeft op basis van bodemdata, de weersvoorspellingen en de eigenschappen van het maïsras een betrouwbare voorspelling van het verloop van de afrijping van het perceel. Ook is het verloop van de afrijping binnen het perceel zichtbaar.

Voorbeeld van Agrility Harvest.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox