TTStock / Shutterstock.com

Analyse Ruwvoer

Droogte zorgt voor extra vraag naar bijproducten

2 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De stemming op de ruwvoermarkt is wisselend. Naar bijproducten trekt de vraag nog steeds wat aan. De stro-oogst vordert in rap tempo, maar handelaren merken dat veehouders erg afwachtend zijn in de hoop dat de prijs nog wat zakt. In kuilgras is er mede door de droogte weinig handel op het moment.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In stro is er best wat handel maar echt storm loopt het niet. Veehouders worden volgens handelaren een beetje afgeschrikt door de relatief hoge prijzen. Handelaren verwachten overigens niet de prijs nog echt gaat dalen de komende weken. Normaal gesproken zakt de prijs rond de graanoogst, maar dat effect is er nauwelijks dit seizoen. Akkerbouwers kijken naar de mineralen die afgevoerd worden met het stro en maken het rekensommetje wat het kost om die afvoer te compenseren met (kunst)mest. Past het niet, dan wordt makkelijk de hakselaar aangezet. Aan de andere kant zijn de prijzen voor persen, laden en transport gestegen. Stro blijft daardoor relatief duur. De DCA Indicatieprijs voor stro heeft een klein stapje terug gedaan deze week en komt uit op €125 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro.

De vraag naar bijproducten is en blijft goed. Verschillende leveranciers merken dat de vraag naar bierbostel zelfs wat aantrekt. De grasgroei is matig en om toch goed melk onder de koeien te houden wordt er aanvulling in het rantsoen gezocht. Bierbostel is daarvoor een populair product. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €3,60 per procent droge stof. Door de aantrekkende vraag wordt een prijsstijging op korte termijn door verschillende leveranciers niet uitgesloten. Het aanbod voeraardappelen blijft magertjes. "Aardappelen zijn goed een de prijs en dan kunnen fabrieken ineens alles gebruiken", aldus een fouragehandelaar. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €45 per ton.

Seizoen graszaadhooi bijna afgerond
De handel in graszaadhooi is weer wat rustiger aan het worden. In het zuiden is verreweg het meest hooi onder goede omstandigheden geperst en/of bij de klant geleverd of in de schuur gereden. In het noorden moet er nog meer geperst worden, maar daar is regen van afgelopen weekend de kwaliteit van het graszaadhooi niet ten goede gekomen. De prijzen van graszaadhooi lopen van €125 tot €140 per ton afhankelijk van het ras. De handel in weidehooi hobbelt een beetje door. Echt druk is het niet, maar vast klanten blijven wel aardig aan de markt volgens handelaren. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €175 per ton.

In kuilgras is er weinig handel. Mede door de droogte van het moment is er weinig animo om kuilgras te verkopen. Aan de andere kant zetten de relatief hoge prijzen ook een beetje een rem op de vraag. Bedrijven met weinig eigen gras blijven aan de markt. De huidige prijzen nodigen alleen niet uit om eens een flinke voorraad op te bouwen. De DCA Indicatieprijs staat op €75 per ton. Ook de handel in maïs is rustig. Het vaste werk loopt door maar verder komt er niet veel extra los. Ook hier speelt de droogte een rol waardoor veehouders voorzichtig zijn met aanbieden. De DCA Indicatieprijs blijft onveranderd op €85 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden