FrieslandCampina

Analyse Melk

Kaas stijger in 'dunne' en zwakke zuivelmarkt

5 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

De noteringen voor kaas, en dan vooral voor gele kaas, lopen deze week verder op in een overigens rustige markt. De zuivelhandel draait nog in vakantiemodus. Dit maakt dat aan de bewegingen die nu zichtbaar zijn - omlaag of omhoog - niet te veel gewicht moet worden toegekend. Het echte werk begint weer in september.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Toch is het stijgen van met name de prijzen voor Goudse en Edammer kaas opvallend. Het was te verwachten geweest dat de kaasprijzen mee zouden dalen met de overige zuivelprijzen. Maar kennelijk zijn kopers te afwachtend geweest en hebben ze zich vóór de zomer onvoldoende ingedekt. De vraag die er nu is, is deels nog steeds voor levering op korte termijn. Kaasproducenten maken gebruik van deze situatie door hun prijzen te verhogen.

Het zijn vooral de Goudse en Edammer kazen die aantrekken in prijs, maar mozzarella profiteert ook licht van de aantrekkende vraag. Bij Cheddar is nog geen aantrekkende vraag te bespeuren.

Te verwachten valt dat deze situatie van stijgende kaasprijzen en dalende poederprijzen niet heel lang zal aanhouden, zeker niet als de melkpoeders verder in prijs zullen dalen, zoals eerder deze week op de GDT-veiling was te zien. Vooralsnog is zo'n effect amper merkbaar. Arla heeft weliswaar enkel honderden tonnen magere melkpoeder op de GDT verkocht voor prijzen van iets boven de €3.400 per ton, de DCA-notering voor magere melkpoeder food ligt deze week nog stevig boven de €3.600 per ton.

Prijzen food en feed weer dichter bijeen
Opvallend is wel dat zowel bij de magere melkpoeder als bij de weipoeder de prijzen voor feed deze week weer iets aantrokken en daarmee weer dichter in de buurt zijn gekomen van de foodvarianten van deze producten. Kennelijk waren de feedprijzen eerder toch iets te veel naar beneden doorgeschoten. Dit soort correcties kunnen ook plaatsvinden in een normale markt, maar ze lijken toch ook enigszins typerend voor de huidige 'dunne' markt in vakantiestemming. Kleine afwijkingen kunnen dan soms leiden tot relatief grote veranderingen, die later dan weer worden gecorrigeerd.

De boterprijs is vergeleken bij de bewegingen van de andere grote producten opvallend stabiel. Er is wel enige verandering, maar eigenlijk marginaal. Europese boter is duidelijk hoger geprijsd dan op de wereldmarkt, bijvoorbeeld bijna €2.000 per ton duurder dan in Nieuw-Zeeland. Toch lijken er niet veel bedreigingen te zijn voor de boterprijs. De vraag stort vooralsnog niet in, er is geen kopersstaking, maar er is integendeel nog steeds sprake van een tekort, vooral op de Franse markt.

De roomprijs trok deze week zelfs nog iets verder aan. Magere melkconcentraat moest daarentegen een veertje laten. Toch zit dit product daarmee niet ver af van het langere termijngemiddelde van de laatste maanden.

De prijzen voor rauwe melk vertonen een uiteenlopende ontwikkeling. In Nederland zijn ze licht zwakker, net als in Noord-Duitsland, terwijl ze in Zuid-Duitsland oplopen. Dat is bij nadere beschouwing niet gek, want hoe zuidelijker in Europa, hoe meer het effect van de aanhoudende droogte wordt gevoeld. In het zuiden loopt de melkaanvoer het hardste terug. Dat is ook de reden waarom er vanuit bijvoorbeeld Zuid-Duitsland weer steeds meer zuivel de Alpen over gaat naar Italië.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden