Shutterstock

Analyse Melk

Melkveehouders in Italië en Polen melken vlot door

9 Augustus 2022 - Eric de Lijster

Melkveebedrijven in Italië en Polen hebben in de maand juni vlot door gemolken. De melkaanvoer in beide landen, die in de top 6 van grootste melkproducenten in de Europese Unie (EU) staan, kwam in juni ruim boven die van dezelfde maand vorig jaar uit. Dit blijkt uit de aanvoerdata die de landen hebben ingeleverd bij de Europese Commissie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in Polen komt in juni van dit jaar uit op ruim 1,09 miljoen ton, 1.2% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Daarmee houden de Poolse melkveehouders het gas erop in de zomermaand, want in de piekmaand mei lag de melkaanvoer vrijwel gelijk aan vorig jaar. Ook in de maanden ervoor lag de melkproductie in Polen al hoger dan het jaar ervoor. De Poolse melkveehouderij is al langer bezig met een gestage ontwikkeling, waarbij de melkproductie jaar-op-jaar toeneemt. Ter illustratie: zo ligt de melkaanvoer in juni van 1,09 miljoen ton ruim 3,1% hoger dan het vijfjarig gemiddelde in Polen. 

Italië trekt stevig door in melkaanvoer
Ook Italië houdt dit jaar flink de pas in de melkproductie. De melkaanvoer in juni van het Zuid-Europese land komt met bijna 1,08 miljoen net iets onder die van Polen uit. De Italiaanse melkproductie valt wel bijna 4,9% hoger uit dan in juni 2021. Ten opzichte van het vijfjarige gemiddelde loopt de melkaanvoer in Italië maar liefst 5,8% voor. Dit laat zien dat de Italiaanse melkveehouderij, aangemoedigd door de relatief hoge melkprijzen, de vaart er goed in houdt. Al het gehele jaar, uitgezonderd mei, ligt de melkaanvoer in Italië ruim boven die van 2021. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden