Shutterstock

Nieuws melk

Melkaanvoer blijft ook in juli boven niveau 2021

11 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

De Nederlandse melkaanvoer is ook in juli boven het niveau van dezelfde maand vorig jaar gebleven. Er is niet alleen een groter volume aan melk geleverd, maar ook het aantal kilo's vet is gestegen. Seizoensmatig daalt de aanvoer wel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit cijfers van RVO. Die geeft voor juli dit jaar een melkaanvoer op van 1.160.940.000 kilo melk, tegenover een aanvoer van 1.139.880.000 kilo in juli 2021. Dit komt neer op een toename met 1.85% ten opzichte van juli vorig jaar.  Het vetgehalte bewoog niet helemaal mee, want dat steeg met slechts 0,94% ten opzichte van juli vorig jaar. Het gemiddelde vetpercentage per kilo melk daalde van 4,25% in juni naar 4,20% in juli.

Aanvoerverschil niet heel groot
Ongetwijfeld spelen de sterk hogere melkprijzen die veehouders ontvangen een rol bij de betere aanvoercijfers. Het loont om iets extra te melken. Toch is het verschil in aanvoer ten opzichte van vorig jaar niet zo groot dat gezegd kan worden dat de hoge melkprijs nu heel veel extra productie uitlokt. 

De gemiddelde kale melkprijs steeg in juli met zo'n €3,00 ten opzichte van de vorige maand, tot €58,67 per 100 kilo. Daarnaast lijken de mengvoerprijzen de komende maanden licht te dalen. Daar wijst de mengvoerprijsindicator in ieder geval op. Door het warme en droge weer  van de laatste weken neemt de beschikbaarheid van vers ruwvoer van het eigen bedrijf ondertussen wel af, terwijl ook andere kosten oplopen.

In omringende landen, zoals Duitsland en België, loopt de melkaanvoer vanwege de droogte al sterk terug.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden