Shutterstock

Nieuws Melk

Melkprijs in Beieren stijgt gemiddeld met 37 procent

16 Augustus 2022 - Redactie Boerenbusiness

De gemiddelde melkprijs in de Duitse deelstaat Beieren komt in juli van dit jaar uit op €51,70 euro per 100 kilo, een stijging van 37% ten opzichte van de €37,70 per 100 kilo van juli 2021. Dit blijkt uit een melkprijsvergelijking die de Vereniging van Beierse melkproducenten (VBM) periodiek publiceert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De €51,70 per 100 kilo bij 4,2% vet, 3,4% eiwit, netto af boerderij is een zogeheten kale melkprijs, dus zonder specifieke regiotoeslagen als voor bijvoorbeeld alpenmelk of bergmelk. De VMB signaleert binnen Beieren nog wel verschillen in de gemiddelde melkprijs tussen de diverse regio's. Zo toucheren melkveehouders in het noorden van de Duitse deelstaat gemiddeld €1,00 per 100 kilo meer dan hun collega's in de meer zuidelijke regionen van Beieren. De organisatie verwacht dat de melkprijzen deze maand nog wat oplopen in de Duitse deelstaat, nu de verwerkers er in zijn geslaagd verdere prijsverhogingen door te voeren in de keten. Na boter, melkpoeder en kaas wist de zuivelindustrie afgelopen maand ook in het verse melksegment de prijzen te verhogen. Dit was goed voor een stijging van €2 per 100 kilo voor juli in voor de gangbare melk. 

Bron: VMB

Biologische melkprijs
De vereniging heeft ook de biologische melkprijs voor Beierse melkveehouders uitgerekend. De prijs van biologische melk komt in juli 2022 uit op €57,70 per 100 kilo, een plus 9,5% ten opzichte van begin van dit jaar. De VMB merkt op dat Duitse consumenten wat terughoudender zijn geworden met het kopen van biologische zuivelproducten als gevolg van de hogere prijzen. Los van de hogere biologische melkprijs, speelt ook de generieke inflatie hierbij een rol. Daardoor had de zuivelindustrie eerst wat moeite met het doorvertalen van de hogere kosten in de biologische keten, maar volgens de VMB is zij daar in de loop van het eerste half jaar toch in geslaagd.

De VMB publiceert twee keer per jaar melkprijzen voor Beieren: aan het begin en halverwege het jaar.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden