Shutterstock

Analyse Business zuivel

Global Dairy Trade levert weer in, is bodem in zicht?

16 Augustus 2022 - Eric de Lijster

De Global Dairy Trade (GDT) heeft vandaag (dinsdag 16 augustus) de gemiddelde prijs voor de vijfde veildag op rij zien dalen, al was de afwaardering iets minder dan de vorige twee edities. Ook waren er lichtpuntjes te zien op de mondiale zuivelveiling, al is het maar de vraag of de bodem op de huidige internationale zuivelmarkt langzaam in zicht is. China heeft daar onder meer een belangrijke invloed op.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De GDT Price Index, die de gemiddelde waarde van de zuivelveiling weergeeft, is deze editie 314 met 2,9% gedaald tot 1.129 punten. Daarmee is de GDT in de afgelopen vijf edities al met totaal 17,3 procentpunten naar beneden gegaan. Voor het beeld: daarmee zit de internationale zuivelmarkt - als we de GDT daar de graadmeter van mogen noemen - weer op het niveau van februari 2021. Daarmee is de piek in de markt, die op 1 maart van dit jaar met 1.539 punten het hoogste punt ooit had op de GDT, in een tijdbestek van 2,5 maand vrijwel volledig uitgepoetst.

Een gemiddelde daling van 2% tot 3% van de Price Index was door de meeste analisten voorzien, waarbij zij vooral kijken naar de ontwikkelingen op de Nieuw-Zeelandse termijnmarkt NZX. Deze schreef de afgelopen periode vooral ook rode cijfers. Daarbij had Fonterra het totale aanbod op de veiling ook flink verhoogd (ruim 10,5%) ten opzichte van de vorige veildag, al volgt de zuivelgigant daarbij wel een normaal seizoenspatroon in deze periode van het jaar. Met een verkocht volume van ruim 30.300 ton, lag het aanbod weliswaar hoger dan in het bijzondere jaar 2021 in dezelfde periode, maar lager dan in de jaren ervoor.

Kleinere kooplust China zet de toon
Het is vooral de Chinese markt die Fonterra als grote exporteur van zuivelproducten in deze periode een beetje dwars zit. De Chinese economie zit in een stevige groeivertraging, wat zich uit in lagere consumentenbestedingen. Dit heeft op zijn beurt ook effect op de import van zuivelproducten door China. Die vallen volgens de laatste cijfers fors lager uit, waarbij een daling van meer dan 17% in een jaar tijd worden genoemd. Hierdoor lopen de zuivelvoorraden in Nieuw-Zeeland flink op. Hoewel de melkproductie in Nieuw-Zeeland wel daalt, is dit onvoldoende om tegenwicht te bieden aan de teruglopende zuivelexport. Of de bodem van de internationale zuivelmarkt in zicht is, hangt dus voor een groot deel af van de Chinese kooplust en of de economie in het land in de tweede helft van dit jaar weer wat aantrekt.

De GDT van vandaag was niet helemaal rood gekleurd. Vooral volle melkpoeder en boterconcentraat (AMF), samen goed voor ruim 60% van het aanbod, waren de belangrijkste drijvers achter de gemiddelde daling van 2,9%. Volle melkpoeder, waarvan het aanbod flink hoger lag dan op de vorige editie, moest 3,5% inleveren en kwam tot een gemiddelde prijs van US $3.417 per ton. AMF verloor liefst 9,8% van zijn waarde en kwam uit op $4.990 per ton. Boter en volle melkpoeder bleven vrijwel stabiel ten opzichte van de vorige keer, terwijl cheddar juist 4,2% in prijs steeg om uit te komen op een gemiddelde waarde van $5.005 per ton. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden