Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Vraag naar bierbostel en bijproducten trekt flink aan

16 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het droge en warme weer houdt de gemoederen op de ruwvoermarkt bezig. Het gras groeit nauwelijks op het moment en het is afwachten hoe de droogte uitpakt voor de maïs. Sommige veehouders hebben ondertussen moeite om de koeien goed aan de melk te houden. Dat maakt dat er veel wordt geïnformeerd naar bijproducten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De goede start van het  gras- en maïsseizoen is al weer vergeten op de ruwvoermarkt. "Een grote maand geleden had je bij wijze van spreken nog moeite om kuilgras kwijt te raken, want iedereen dacht voldoende gras te hebben. Nu wordt volop geïnformeerd of je niet nog wat weet te zitten", aldus een handelaar.

De grootste vraag is er op het moment vooral naar bijproducten volgens verschillende handelaren. Verschillende veehouders hebben het rantsoen goed op orde en weten de koeien aan de melk te houden. Er is echter een groeide groep waar de melkproductie wat terugzakt. De voedingswaarde van het gras loopt terug en dat is terug te zien aan de koeien. Deze veehouders zoeken aanvulling op het huidige rantsoen. Extra krachtvoer zou een optie zijn, maar brok is stevig aan de prijs. Mede daarom is er daarom ook veel belangstelling voor andere (eiwit)producten. Onder andere aardappelen stoomschillen, corngold, ontsloten tarwe en bierbostel zijn veel gevraagd. Het aanbod van deze producten is echter niet onbeperkt. Afhankelijk van het product hebben verschillende leveranciers wachtentijden die oplopen tot twee weken.

Prijs bierbostel loopt op
De DCA Indicatieprijs voor bierbostel heeft weer een stapje omhoog gedaan en komt deze week uit op €3,70 per procent droge stof. Door de grote vraag wordt een verdere stijging van de prijs zeker niet uitgesloten door handelaren. Het aanbod voeraardappelen blijft beperkt. De aardappeloogst lijkt gemiddeld te worden dit seizoen en prijzen liggen op een relatief hoog niveau. De verwerkende industrie morst daardoor nauwelijks aardappelen volgens fouragehandelaren en het aanbod voeraardappelen blijft beperkt. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €45 per ton.

Ook voor snijmaïs is veel belangstelling op het moment. Dat komt vooral omdat er twijfels zijn over de ontwikkeling van de maïs dit seizoen. Vanaf de weg gezien staat de maïs er over het algemeen goed op. Het is alleen afwachten hoe de korrelzetting en vulling verloopt. Zeker in het zuiden is daar regen van betekenis voor nodig. Mede daarom is er relatief veel vraag naar maïs. Tegelijkertijd zijn verkopers er terughoudend met het aanbieden van maïs. De DCA Indicatieprijs voor snijmaïs is deze week gestegen naar €87,50 per ton.

Graszaadhooi is dit seizoen beduidende meer gevraagd vergeleken met de afgelopen jaren. Het seizoen zat mee tijdens de oogst en daardoor is de kwaliteit goed. Daarnaast wordt er ook pensprik gezocht voor in het rantsoen vanwege de over het algemeen wat minder structuurrijke kuilen van de voorjaar. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €130 tot €145 afhankelijk van het ras. In weidehooi zit weinig verandering. De vraag naar weidehooi komt vooral vanuit de paardenhouderij en minder vanuit de melkveehouderij. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk op €175 per ton. De handel in kuilgras is erg rustig bij de meeste handelaren. Vraag is er op zich wel maar er is nauwelijks aanbod van rijkuilen. Veehouders zijn zuinig op de eigen voorraad en bieden nauwelijks aan. Het aanbod kuilgras bestaat op het moment dan ook voornamelijk uit foliebalen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras in de silo geleverd komt uit op €75 per ton, maar zoals gezegd er is weinig handel.

Op de stromarkt is de rust weer een beetje teruggekeerd. De oogst is grotendeels afgerond en daarmee verschuift de handel naar levering van stro uit de schuur. Daardoor ontbreekt bij akkerbouwers de noodzaak om snel te verkopen. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro staat deze week op €130 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden