Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Global Dairy Top 20

Lactalis versterkt koppositie in de zuivel

17 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

Het Franse Lactalis heeft vorig jaar zijn koppositie als grootste zuivelbedrijf ter wereld versterkt door een reeks overnames. Het bedrijf vergrootte de omzet met zo'n €2,4 miljard naar €22,6 miljard, waarbij zo'n €2,0 miljard gekocht was.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De voorsprong op de zuiveldivisie van Nestlé, de nummer twee in de branche, steeg tot €4,6 miljard. Het eveneens Franse Danone werkte zich op naar een derde plek, en verdrong daarmee de eerst coöperatie op de ranglijst, het Amerikaanse Dairy Farmers of America (DFA). 

Coöperaties hebben het moeilijk
Rabobank merkt op dat de meeste wereldwijd operende coöperaties op de ranglijst het relatief moeilijk hebben en 'tot op zekere hoogte aan lijken te lopen tegen de grenzen van hun organische groei op de thuismarkten'. Dit geldt zowel voor DFA, Fonterra, FrieslandCampina als Arla.

Fonterra bleef stabiel op plek nummer 6 staan, FrieslandCampina en Arla daalden beide op de ranglijst, achtereenvolgens van plek 7 en 8 naar 8 en 9.

Arla is bezig RFC in te halen
Arla naderde FrieslandCampina dit jaar wel steeds meer en zal volgend jaar naar verwachting FrieslandCampina hebben ingehaald, meent de Rabobank. Oorzaak is het feit dat de Amersfoortse coöperatie de laatste jaren steeds meer activiteiten heeft afgestoten, en Arla dat niet heeft gedaan. Ook het Duitse DMK, moederbedrijf van DOC Kaas, is gezakt op de ranglijst. Van plek 12 naar plaats nummer 18. Oorzaak daarvan is met name de verkoop van het meerderheidsbelang in handelsbedrijf Fude + Serrahn. Daarmee heeft het €1,2 miljard aan omzet verloren.

Bron: Rabobank
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden