Royal A-ware

Nieuws Melk

Speelveld in Belgische zuivel druk in beweging

19 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

Het speelveld in de Belgische zuivel is de laatste maanden druk in beweging. Waar er lange tijd een kopgroep was met drie concurrerende hoogste betalers, lijkt daar nu een andere selectie te ontstaan, met voorlopig één koploper en daarachter een peloton van vier bij elkaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de Boerenbusiness Belgische melkprijsvergelijker. A-ware heeft de laatste twee maanden de afstand met Milcobel en LDA vergroot met ruim €3 per 100 liter. De andere twee hebben de prijzen minder verhoogd en zijn daarbij voor een deel ingehaald door Arla en FrieslandCampina. Die konden met een reeks substantiële prijsverhogingen hun achterstand wegwerken.

Qua lopend jaargemiddelde ziet het beeld er een beetje anders uit. Dan is het Waalse Laiterie des Ardennes koploper met een gemiddelde melkprijs van €47,70 per 100 liter melk, terwijl A-ware daar nog 16 cent onder zit. Arla scoort een derde plek, terwijl Milcobel en FrieslandCampina volgen als vierde en vijfde.

De gemiddelde melkprijs van de grootste 5 verwerkers steeg van €37,94 per 100 liter in september 2021 naar €60,29 in juli. De gemelde melkprijzen zijn exclusief toeslagen voor weidemelk. Niet alle partijen kennen die. Ook gelden ze bij reële gehalten van 4,3% vet en 3,5% eiwit, exclusief btw. Hoewel de zuivelmarkt nog niet in rust is, zijn de prijsstijgingen in de Belgische zuivel de laatste maanden enigszins afgezwakt. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden