Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Melkproductie VS omhoog, melkprijs omlaag

23 Augustus 2022 - Wouter Baan

In juli lag de Amerikaanse melkproductie nipt boven het niveau van vorig jaar. Dit kan gezien worden als een trendbreuk, gezien de productie in de maanden daarvoor telkens achterbleef. De melkprijs in de Verenigde Staten is ondertussen over het hoogtepunt heen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In juli produceerden Amerikaanse melkveehouders 8,2 miljoen ton melk. Dit is een stijging van 0,3% tegenover dezelfde maand in 2021, zo blijkt uit cijfers van het landbouwministerie in Washington (USDA). Vergeleken met vorig jaar telde de VS minder melkkoeien, maar de productie per koe is hoger.

De toename komt vooral door extra aanvoer uit de grote melkveestaten. Zo voerden melkveehouders in Californië de productie met 2,2% op. In Texas ging de aanvoer zelfs met 6% omhoog. De stijging wordt gedempt door dalende productiecijfers in staten als Michigan en Minnesota.

Hoge melkprijs op zijn retour
Waarschijnlijk houdt de lichte productietoename verband met de fors gestegen melkprijzen in de achterliggende maanden. Dit levert in combinatie met de dalende graanprijzen positieve marges op. Omgerekend ontvangen Amerikaanse melkveehouders melkprijzen die ruim boven €50 per 100 kilo liggen. Wel is sinds juli weer sprake van een dalende tendens en de verwachting is dat die trend doorzet.

De daling schrijven analisten toe aan de hoge torenhoge inflatie die de koopkracht van Amerikaanse burgers aantast. De verwachting is dat Amerikanen daarom minder vaak restaurants gaan bezoeken. Iets wat bepalend is voor de zuivelconsumptie op de interne markt. De zuivelexportcijfers zijn wel goed te noemen. In juni lag het uitvoervolume 9% boven het niveau van vorig jaar, waarbij tevens sprake was van een recorduitvoervolume.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden