Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Droogte maakt de stemming op de voermarkt

23 Augustus 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De droogte blijft een belangrijk onderwerp op de ruwvoermarkt. Het gras groeit maar matig en ook over de maïs zijn wat twijfels. Voor veehouders is het een beetje zoeken hoe het rantsoen geoptimaliseerd kan worden.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vooral bijproducten zijn op dit moment veel gevraagd. Verschillende handelaren melden dat de wachttijden oplopen en een aantal leveranciers neemt nu geen nieuwe klanten aan. De aardappelzetmeelcampagne is vorige week begonnen en daarmee komt ook de eerste aardappelpersvezel op de markt.

Als alles volgens planning verloopt, begint de bietencampagne over een paar weken. Dat geeft normaal gesproken wat lucht op de markt, maar door de grote vraag naar bijproducten verwachten handelaren niet dat de prijzen over de hele linie zullen dalen. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is deze week gestegen naar €3,80 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn nauwelijks te krijgen. Wat de fritesverwerkers niet past verdwijnt al gauw in de vlokken en gaat niet in het voer. Als er wat voorbij komt is het amper nog geschikt als voer. De DCA Indicatieprijs voor voeraardappelen blijft gelijk op €45 per ton.

De handel in maïs van de nieuwe oogst moet nog echt beginnen. Het afrijpen gaat met de huidige temperaturen erg snel en de eerste percelen zijn al gehakseld. De kwaliteit van de maïs die op stam aan de handel wordt aangeboden is volgens handelaren erg wisselend. "Het wordt de komende weken goed opletten dat er geen mindere vrachten door de goede maïs worden gewerkt", zegt een handelaar. "De maïs is goed aan de prijs maar daar verwacht de afnemer geheel terecht ook een goed product voor." De DCA Indicatieprijs voor maïs van de oude oogst blijft gelijk aan vorige week op €87,50 per ton.

Maar weinig boeren willen kuilgras kwijt
Naar kuilgras is wel vraag maar nauwelijks aanbod. Het gras groeit slecht en daar komt deze week geen verandering in als de weerberichten uitkomen. Stel dat het weer volgende week wel omslaat, dan is het aan de late kant om nog een goede snee binnen te halen. Er wordt volgens handelaren daarom relatief veel geïnformeerd naar kuilgras. Kuilgras in foliebalen is nog wel te vinden, maar het aanbod voor goede rijkuilen is erg mager. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras los op de plaat geleverd blijft op €75 per ton staan.

De handel in stro blijft voor de periode net na de oogst nog aardig doorlopen. Verschillende kopers hebben gewacht in de hoop dat de prijs nog wat zou zakken. Dat is niet gebeurd en nu willen ze alsnog kopen. De DCA Indicatieprijs staat op €130 per ton voor zowel tarwe- als gerstestro. Graszaadhooi was goed gevraagd dit seizoen, maar de piek is nu wel achter de rug. Er zijn grote verschillen tussen handelaren. De een heeft minder goede ervaringen met graszaadhooi de laatste jaren en zet er nauwelijks op in, terwijl de andere groep handelaren het actief aanbiedt als relatief goedkoop alternatief voor gehamerd Spaans stro. De DCA Indicatieprijs voor graszaadhooi loopt van €130 per ton voor Engels raai tot €145 per ton voor roodzwenk. De handel in weidehooi blijft stabiel net als de indicatieprijs. Die blijft op €175 per ton staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden