shutterstock

Nieuws Melk

Uitbreidingen financieren moeilijker na stikstofbrief

26 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

Het is moeilijker geworden om uitbreidingsinvesteringen te financieren sinds de brief van 10 juni van stikstofminister Van der Wal. Alles waar een stikstof- of Natura 2000-schaduw over hangt, is een bespreekpunt. Naar zaken als fosfaataankopen wordt soms extra streng gekeken.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit bevestigen banken naar aanleiding van signalen vanuit de markt. Niet alle banken hanteren dezelfde lijn. In principe wordt altijd het hele plaatje bekeken bij een financiering, zo wordt benadrukt. Toch vallen soms zaken als financiering van fosfaatrechten eerder buiten de boot.
Een hard nee wordt niet graag uitgesproken. De banken geven aan dat 'de deur altijd open blijft staan' en dat altijd wordt gekeken naar de mogelijkheden in individuele gevallen.

Banken willen meer duidelijkheid van ministerie
Bovendien vinden zij het ook moeilijk om te beoordelen welk afwegingskader ze precies moeten hanteren. Daarom hebben ze in nader overleg met de ministers Henk Staghouwer (LNV) en Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) gevraagd om verduidelijking van de kaders. Maar echte duidelijkheid is er voorlopig nog niet. Er is met name veel onduidelijkheid over de vraag welke gebieden te maken krijgen met extra beperkingen.

Misschien strenger dan nodig
Deze situatie maakt dat de banken misschien voorzichtiger zijn dan later nodig kan blijken, zo valt te beluisteren. Ze willen anderzijds voorkomen dat boeren opgezadeld raken met financieringslasten die niet zijn terug te verdienen. Het maakt wel dat banken nu vaak minder ver meegaan dan ondernemers zouden willen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden