Limagrain

Aangeboden door Limagrain

Foto's: mooie opbrengsten van teelt krachtvoer

26 Augustus 2022

De interesse onder veehouders om lokaal krachtvoer te telen neemt al jaren toe. De explosief gestegen krachtvoerprijzen hebben dit nog een flinke impuls gegeven. Het areaal veldbonen, de Nederlandse krachtvoerteelt bij uitstek, is opnieuw gegroeid. Na een gunstig groeiseizoen worden deze zomer mooie opbrengsten geoogst.

Gemalen of geplette veldbonen zijn hoogwaardig krachtvoer, rijk aan eiwit én zetmeel: 270 tot 320 gram RE, 350 tot 400 gram zetmeel en 1.050 tot 1.200 VEM/kg ds. Met de huidige krachtvoerprijzen is lokale krachtvoerteelt, op eigen grond of in samenwerking met akkerbouw in de buurt, al snel rendabel:

Naast de besparing op voeraankopen levert de teelt van veldbonen de volgende voordelen:

  • Veldbonen zijn vlinderbloemig en binden N uit de lucht; ze vragen daarom een lage N-bemesting én leveren tot 100 kg N na aan het volggewas;
  • Na de veldboonoogst (winterveldboon van eind juli, zomerveldboon vanaf medio augustus) is volop ruimte voor bijvoorbeeld grasinzaai. Het gras profiteert van de mooie bodemstructuur en hoge N-nalevering;
  • De intensieve beworteling laat een heel mooie bodemstructuur na.

Meer weten over de teelt van veldbonen? Download onze whitepaper >

Mooie praktijkopbrengsten
Hieronder een aantal praktijkopbrengsten van Tundra winterveldbonen dit jaar:

In Voorst (Gelderland) werd een topopbrengst van 8,8 ton Tundra per hectare geoogst.
Mengteelt van Tundra winterveldboon met wintertarwe, met een hectare-opbrengst van 7,6 ton. Mengteelt geeft extra opbrengstzekerheid, zeker op drogere gronden, en onkruidonderdrukking.
Deze businesscase is powered by:
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox