Shutterstock

Analyse melk

Verschil gangbare en biomelk nog nooit zo klein

29 Augustus 2022 - Klaas van der Horst

Het verschil in prijs tussen gangbare en biologische melk is in de laatste jaren nog nooit zo klein geweest als op dit moment. Bij FrieslandCampina is het verschil in garantieprijs volgens de jongste stand van zaken nog maar €1,50 per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Bij de andere verwerkers en inzamelaars van biologische melk is het prijsverschil vaak iets groter, het grootst bij RFC-rivaal Arla. Daar zit er volgens opgave ongeveer €7,50 per 100 kilo tussen.

Wie het verder gaat uitzoeken, ziet nog wel meer verschillen. Maar het is niet te ontkennen dat de biologische melkveehouderij niet in gelijke mate meedeelt in de prijsverhogingen die de gangbare collega's hebben ontvangen. De kosten zijn ondertussen wel voor iedereen gestegen.

Aan de afzetkant kan de biologische melkveehouderij ondertussen een graantje meepikken van de veranderde markt. Biologische zuivel onder huismerk is vrijwel even duur geworden als gangbare zuivel. "Om de prijs hoeven consumenten bio-zuivel dus niet meer te laten staan," constateert voorzitter René Cruijsen van afzetcoöperatie Eko-Holland. 

Planet Proof betaalt beter dan bio
Het gaat er ondertussen wel om welke prijzen met elkaar worden vergeleken. Bij FrieslandCampina bedraagt de biologische melkprijs bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo per jaar €64,68 per 100 kilo, zie de Boerenbusiness Bio-melkprijsvergelijker. Dat is ruim €4,00 meer dan de gangbare melkprijs zonder toeslagen. Die bedraagt €60,48 per 100 kilo. Wie alle toeslagen meepakt en melk levert volgens het 'on the way to Planet Proof' schema, krijgt met deze gangbare melksoort juist 50 cent per 100 kilo meer dan een biologische melkveehouder.
Zo bijzonder is de situatie bij andere verwerkers nog niet. Toch geeft dit voorbeeld aan in welke situatie de biologische sector terecht is gekomen door de beperkte beschikbaarheid op de zuivelmarkt

Voor verwerkers pakt het ondertussen andersom uit. Melk zonder extra toeslagen kan het gunstigst worden ingekocht en levert op de wereldmarkt een hogere verkoopmarge op. Daar wordt melkpoeder of condens immers op andere aspecten beoordeeld dan op de vraag of het product wel of niet van weide- of Planet Proof melk komt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden