Cono

Nieuws melk

Cono houdt zich rustig tussen commoditygeweld

5 September 2022 - Klaas van der Horst

Cono Kaasmakers is een tijdje niet de hoogste uitbetaler als het gaat om melkgeld. De prijzen van zuivelcommodities zijn harder gestegen dan van de merkproducten. Ook bij grote zuivelconcerns is dat te voelen. Cono had daarom de voorschotprijs over augustus gelijk, zij het met gemengde gevoelens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De kale melkprijs van Cono voor augustus blijft dus gelijk op €56,20 per 100 kilo. Om op hetzelfde niveau te komen als de gemiddelde kale melkprijs van andere zuivelbedrijven, zijn alle toeslagen nodig die Cono heeft. Zie daarvoor de Boerenbusiness Melkprijsvergelijker.

Die toeslagen bedragen in totaal €4,50 per 100 kilo. Gelukkig voor de Cono-leden ontvangt bijna iedereen die set aan toeslagen.

Gemiddeld over alle melkprijzen (inclusief toeslagen) loopt Cono zo'n €3,00 per 100 kilo achter op maandbasis. Een deel van die achterstand kan wellicht achteraf nog weer worden goedgemaakt via de nabetaling. Die is er bij Cono altijd.

Het dilemma van de merkproducent
Cono heeft als merkproducent tijd nodig om de verkoopprijzen van haar kazen aan te passen, maar moet ook opletten om in een tijd met sterk stijgende prijzen zich niet uit de markt te prijzen met te dure kaas. Het is het dilemma van elk merkproducent, zo wordt in Westbeemster aangegeven.

Nieuwe leden op komst
Sommige leden worden misschien iets ongeduldig bij de huidige situatie. Toch treedt binnenkort een groep nieuwe leden toe bij de producent van onder meer Beemster kaas. Ze hebben genoeg vertrouwen om hun huidige verwerker vaarwel te zeggen en zich aan te sluiten bij Cono.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden