Shutterstock

Nieuws Rente

Historische renteverhoging door ECB tegen inflatie

8 September 2022 - Redactie Boerenbusiness

De Europese Centrale Bank (ECB) in Frankfurt heeft de hoogste renteverhoging ooit aangekondigd. De bank verhoogt haar drie belangrijkste rentetarieven op 14 september met 75 basispunten, oftewel 0,75 procentpunt. De ECB komt met deze voor haar doen stevige maatregel om de oplopende inflatie in de Europese Unie te beteugelen.

Het besluit houdt in dat de depositorente, het tarief waarvoor banken geld wegzetten bij de ECB, stijgt van 0 naar 0,75%. De herfinancieringsrente (refirente), de rente die banken moeten betalen aan de centrale bank wanneer zij geld opnemen, komt uit op 1,25%. De marginale beleningsrente, de rente waartegen banken voor de duur van één dag geld kunnen lenen van de centrale bank tegen onderpand, loopt op naar 1,50%. Het bestuur van de ECB zegt in een verklaring dit besluit te hebben genomen omdat de inflatie in de EU veel te hoog blijft. De gemiddelde inflatie in de EU bedroeg in augustus volgens data van Eurostat 9,1%.

De centrale bank verwacht ook dat de inflatie nog geruime tijd boven het doel van de ECB blijft, dat is een inflatiepercentage van 2%. Dat gaat nog wel een geruime tijd duren, zo verwacht het bestuur onder aanvoering van bankpresident Christine Lagarde. De inflatie komt over 2022 volgens een raming van de bank uit op gemiddeld 8,1%. Voor 2023 rekent de ECB nu op een gemiddeld inflatiepercentage van 5,5%, terwijl pas in 2024 met gemiddeld 2,3% het doel van de bank in zicht is. Op basis van de huidige beoordeling verwacht de ECB op de rentevergaderingen in de komende maanden nog meer renteverhogingen aan te kondigen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden