Shutterstock

Nieuws Melk

Voor melkveehouders VS is piek in melkprijs al voorbij

12 September 2022 - Klaas van der Horst

Europa is bepaald niet het enige werelddeel met hoge melkprijzen. Door een lage melkproductie wereldwijd zijn vrijwel overal de melkprijzen en dus ook de inkomsten van melkveehouders gestegen. De Amerikaanse melkveehouders zijn de piek in de betalingen al weer enkele maanden voorbij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In mei bedroeg de zogeheten all milk price, de gemiddelde prijs voor alle melksoorten gecombineerd, US $27,30 per pound. Bij de huidige wisselkoers is dat ruwweg €60,00 per 100 kilo. Sinds mei is de prijs geleidelijk aan weer gezakt. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat de gemiddelde melkprijs in de VS dit jaar uitkomt op $25,20 per pound, oftewel zo'n €55 per 100 kilo.

Beste melkprijs sinds 2014
Dat is de beste melkprijs sinds 2014 en heel wat meer dan de laatste jaren is ontvangen. Alleen in 2019 kwam de melkprijs boven de $18,00 per pound uit. Nu zegt melkprijs alleen niet zo heel veel. Het gaat tenslotte om wat er overblijft na betaling van alle rekeningen. Daarom wordt in de VS veel gekeken naar de melk/voer verhouding, want de voerkosten tikken het hardst aan. De genoemde melk/voer verhouding was in januari met een factor van 2.20 het hoogst. De melkprijs was toen nog niet op recordhoogte, maar de voerkosten waren dat ook nog niet. Sindsdien is genoemde indicator gestaag verslechterd.

ftf
In januari 2022 bleef er na aftrek van voerkosten relatief het meeste over van het melkgeld. Bron: USDA

Dit kwam door die verslechterde verhouding, maar vooral ook door de droogte in grote delen van het land.

melkvv
Sinds mei is de melkproductie in de VS geleidelijk weer gedaald, ondanks goede melkprijzen voor de  boer. Bron USDA

DMC Margebeschermer
Toch blijft er nu nog altijd meer over voor Amerikaanse melkveehouders en hun gezinnen dan in voorgaande jaren. Vorig jaar werd tien maanden achtereen premie uitgekeerd aan melkveehouders die hun inkomen hadden verzekerd via het programma Dairy Margin Coverage (DMC). In totaal werd toen voor $1,2 miljard aan premies uitgekeerd, omdat melkveehouders anders niet uit de rode cijfers bleven. Naar verwachting hoeven melkveehouders dit jaar geen beroep te doen op deze margebeschermer.

Of dat volgend jaar ook weer zo zal zijn, is afwachten. De USDA raamt dat de Amerikaanse melkprijs volgend jaar uitkomt op zo'n $22,50 per 100 pound, ofwel een kleine €50 per 100 kilo. Als de voerkosten dan ook iets lager zijn, kunnen de meeste bedrijven wel met hun marktinkomen uit de voeten. Zo niet, dan moeten ze toch weer een beroep doen op de DMC. Dat kan overigens niet automatisch en gratis. Wie mee wil doen, betaalt eerst een verzekeringspremie aan de USDA. Melkveehouders kunnen op drie niveaus instappen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox