Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Ondanks droogte flink meer melk in Nederland

12 September 2022 - Wouter Baan - 1 reactie

De Nederlandse melkaanvoer laat over augustus een aanzienlijke toename zien. De stimulerende factor van de hoge melkprijs overstemt klaarblijkelijke de zorgen die er zijn over de droogte en hitte.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer steeg afgelopen maand met 3,3% tot 1.162.978 ton, zo blijkt uit cijfers van RVO. Daarmee loopt de groei verder op. In juli bedroeg de toename immers nog circa 1,5%, terwijl in de maanden daarvoor sprake was van krimp. De gehaltes in de melk vallen wel tegen: 4,21% vet tegenover 4,29% dezelfde maand vorig jaar. Zodoende stijgt de vetproductie 'slechts' met 1,55% tot krap 49.000 ton. Toch is de aanvoer aanzienlijk, want voor augustus is dit zelfs het hoogste niveau sinds 2018. 

Hoge melkprijzen stimuleren
De productietoename is logischerwijs het gevolg van de fors gestegen melkprijzen. Veel verwerkers betaalden afgelopen maand een basismelkprijs van minimaal €60 per 100 kilo. Historisch gezien is dat ongekend, al zijn de (kracht)voerkosten ook hoog opgelopen. Desalniettemin nodigt de marge uit om de melkproductie op te voeren. Deze trend is in andere Europese landen vooralsnog niet aan de orde, waar de productie veelal wordt geremd door de extreme droogte.

Ook in Nederland geven de hoge neerslagtekorten veel zorgen, met name in Oost-Nederland en delen van Limburg is de situatie soms schrijnend. De ruime kuilvoorraden geven verlichting, maar deze winter kon het weleens spannend worden. De maïs staat er op veel plekken immers treurig bij en ook de grasgroei was tot vorige week nagenoeg stilgevallen. Door de regenval de afgelopen dagen kleuren veel percelen weer bij. Daarmee is onverwacht toch nog zicht op een laatste goede grassnede dit seizoen. Deze ontwikkeling is uiteraard bepalend voor de Nederlandse melkproductie in de komende maanden.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden