Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Snijmaïs nauwelijks te krijgen en goed aan de prijs

13 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is vooral snijmaïs dat de klok slaat op de ruwvoermarkt. De oogst is vroeg gestart en vordert gestaag. Vraag naar maïs is er zat maar het aanbod stokt. Ook voor rest- en bijproducten is veel belangstelling en hebben handelaren moeite om de klanten te beleveren.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"De melkprijs is heel behoorlijk, maar met deze voerprijzen is dat ook hard nodig", is een veel gehoord opmerking. Gras heeft kunnen profiteren van de regen vorige week maar het zal niet meevallen daar nog een mooie snee vanaf te krijgen zo relatief laat in het seizoen. De maïs is her en der extreem snel afgerijpt en voor die percelen zijn twijfels over de voederwaarde. Die combinatie drijft de prijzen op de toch al gespannen voermarkt verder op.

Veel fouragehandelaren hebben het erg druk met de snijmaïs. Veel veehouders zitten niet erg ruim in het ruwvoer. Dat zorgt aan de ene kant voor extra vraag naar maïs. Aan de andere kant voelen boeren die normaal ruim voldoende maïs zaaien om bij oogst wat te verkopen, er weinig voor om nu wat van de hand te doen. De snelle afrijping zorgt daarnaast voor een extra uitdaging. Niet alleen vanwege de kwaliteit maar ook in de logistiek. De DCA Indicatieprijs heeft een flinke stap omhoog gedaan en komt deze week uit op €100 per ton voor verse maïs los op de kuilplaat geleverd.

Start bietencampagne brengt geen verlichting
De zetmeelcmapagne is al een paar weken onderweg en vandaag is ook de bietencampagne gestart. Meestal geeft dat wat lucht op de bijproductenmarkt. Daar is dit seizoen geen sprake van. De vraag blijft onverminderd groot en handelaren hebben moeite om de klanten te blijven beleveren. Dat speelt over het hele spectrum. Uitwijken naar een ander product is waarvan meer aanbod is, is er niet bij. Sterker nog van verschillende producten lopen de levertijden op ondanks de prijsverhogingen en dat verschillende leveranciers al langere tijd een stop hebben op nieuwe klanten. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel is gestegen ten opzichte van vorige week en komt nu uit op €4 per procent droge stof. Voeraardappelen blijven eveneens schaars. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €45 per ton.

Goed kuilgras is eveneens moeilijk te krijgen. Wat er op de markt komt houdt vaak niet over volgens handelaren. Goed gras houden veehouders zelf. Het zijn alleen de rijkuilen of balen die niet je van het zijn waar ze van af willen. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras blijft gelijk op €75 per ton als je het kunt vinden.

De handel in hooi en stro is bij veel handelaren wat naar de achtergrond gedrukt door de drukte in de maïs. Het vaste werkt loopt nog wel door en daar stopt het op het moment ook wel een beetje. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro blijft op €130 per ton staan. Voor graszaadhooi loopt de prijs van €130 tot €145 per ton afhankelijk van het ras. De indicatieprijs voor weidehooi staat op €185 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden