DOC Kaas

Analyse Melkprijsvergelijker

Waarom DOC Kaas winnaar van de melkprijsrally is

20 September 2022 - Wouter Baan

Een jaar geleden klonk het startschot van de melkprijsrally die nu zijn einde nadert. In deze periode ging de melkprijs van DOC Kaas in de melkprijsvergelijker van Boerenbusiness van de kelder naar de zolder. Een noemenswaardige prestatie.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In oktober vorig jaar stond de melkprijs van DOC Kaas nog onderaan in de basis-melkprijsvergelijker. Bijna een jaar later is de situatie totaal anders. In augustus ging DOC Kaas Vreugdenhil Dairy Foods stilletjes voorbij toen de uitbetalingsprijs van de poederproducent afvlakte. In september kreeg de DOC-melkprijs bovendien nogmaals een plus. Het verschil met FrieslandCampina, A-ware en Leerdammer Lactalis, bedrijven die de melkprijs eveneens voorafgaand aan de maand bekend maken, bedraagt nu meer dan €2. Per saldo steeg de DOC-melkprijs van de afgelopen maanden met maar liefst 65% tot ruim boven €60 per 100 kilo.

Reputatie is matig
Aan DOC Kaas kleeft de reputatie van een matige melkprijs, terwijl die van Cono Kaasmakers juist als hoog te boek staat. De melkprijsrally in de afgelopen 12 maanden leert ons dat dergelijke aannames de prullenbak in kunnen. De melkprijs van Cono Kaasmakers (vorig jaar nog één van de koplopers) blijft nu behoorlijk achter bij de rest, terwijl DOC Kaas voor de troepen uitloopt.

Deze ontwikkeling heeft met de huidige zuivelmarkt te maken. Vooral bulkzuivel profiteert van de schaarste die de prijzen tot grote hoogtes heeft gedreven. De prijzen van merkenzuivel hebben juist moeite om de premie vast te houden. DOC Kaas profiteert hiervan. Cono kaasmakers zet juist in op merkenkaas, maar die strategie loont op dit moment minder.

Bij DOC Kaas blijven ze vaak bescheiden, maar de inhaalrace in de afgelopen maanden mag best benoemd worden. Temeer ook omdat de eerste jaren na de fusie met de Duitse zuivelcoöperatie DMK zwaar waren. De belofte in 2016 was immers dat de melkprijs zou verbeteren, maar dat gebeurde niet. Veel melkveehouders vertrokken. Zelfs meer dan 150 leden in 2019. Zij eisten via de rechter naderhand nog de beloofde fusiebonus op. Deze pijnlijke periode is nu achter de rug.

Ledenaantal groeit weer
Naar eigen zeggen groeit het ledenaantal intussen weer. Dit is iets waar de coöperatie ook op inzet, zoals zoveel melkverwerkers in Nederland dat doen. Dit voorjaar concludeerde coöperatievoorzitter Guus Mensink in een interview dat DOC Kaas terecht weer in de belangstelling staat. Hij doelde toen op de teruggekeerde rust in de coöperatie, maar vooral ook op de melkprijs die weer concurrerend is. Deze zomer is de melkprijs verder opgeklommen tot koploper met een ruime marge bovendien.

Over een langere periode bekeken (gemiddelde afgelopen 12 maanden) is Vreugdenhil Dairy Foods de beste uitbetaler met een melkprijs boven €50. Andere verwerkers komen daar bij lange na niet aan. Ook DOC Kaas niet, al zal het verschil wel kleiner worden als ze de koppositie langer kunnen vasthouden. De ruime marge van €2 biedt houvast om de voorsprong vast te houden en daarmee definitief te breken met de reputatie van matige uitbetaler.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden