Shutterstock

Nieuws Zuivel

Global Dairy Trade stijgt, maar overtuigt niet

20 September 2022 - Wouter Baan

De Global Dairy Trade heeft ook tijdens de tweede veiling in september terrein weten te winnen. Daarmee toont de graadmeter op de mondiale zuivelmarkten voor de tweede keer op rij herstel.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs stijgt met 2% tot $4,0722 per ton. Volle melkpoeder springt er met een plus van 3,7% tot $3.733 per ton bovenuit. Deze prijsstijging is opvallend, gezien de melkpoedermarkt de afgelopen weken juist onder druk stond.

Aan de andere kant is de prijsstijging logisch verklaarbaar, omdat de prijzen op de Europese markt aanzienlijk hoger liggen. Magere melkpoeder daarentegen moet een daling van 0,7% incasseren en daalt tot $3.547 per ton. Deze prijs is wel vergelijkbaar met de prijzen in Europa. 

Cheddar trekt met 2,1% aan tot $5,147  per ton. De boterprijs noteert een minimale daling van 0,2% tot $5.356 per ton. AMF daarentegen zet met een plus van 4% een serieuze stap naar boven tot krap $6.000.

Het duiden van de GDT-uitslag is een lastige. De volle melkpoedernotering trekt weliswaar behoorlijk aan, maar dat is qua prijsonbalans logisch verklaarbaar. Verder is de prijsstijging van cheddar niet overtuigend en eveneens toe te schrijven een aan concurrentievoordeel ten opzichte van Europa. De zijwaartse bewegingen van magere melkpoeder en boter zetten de markt ook niet in beweging.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden