frieslandcampina

Achtergrond melk

Nieuw soort bestuurders bij FrieslandCampina

27 September 2022 - Klaas van der Horst

De bindende voordracht van Herman Bakhuis en Sandra Stuijk bij FrieslandCampina, zoals vorige week bekend gemaakt, markeert de introductie van een nieuw soort bestuurders bij de coöperatie. Beide worden aangesteld als coöperatiebestuurders, en niet meer automatisch ook als commissaris bij het zuivelbedrijf.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

"Vanuit het bestuur van de coöperatie zullen in de nieuwe governance-structuur minimaal 3 en maximaal 5 leden ook lid van de raad van commissarissen van Koninklijke FrieslandCampina N.V. zijn'', zo luidt de vacaturetekst.
De coöperatie besloot eind vorig jaar om de aansturing van coöperatie en zuivelonderneming anders te organiseren. De voordracht en verwachte aanstelling van de nieuwe bestuurders per 13 december dit jaar, is daar een uitvloeisel van.

Nieuw, maar niet alles nieuw
Het is niet allemaal nieuw wat de klok slaat. De twee nu voorgedragen bestuurders zijn geen onbekenden voor FrieslandCampina. De Alphense Sandra Stuijk is al 5 jaar actief in het jongerenwerk van FrieslandCampina. Tot begin dit jaar was ze lid van het dagelijks bestuur van FrieslandCampina Jongeren. Daarnaast is ze financieringsspecialist Groot Zakelijk Food & Agri bij Rabobank.
Hellendoorner Herman Bakhuis is een 'herintreder' en oude rot in het wereldje van melkveebestuurder. Tot en met 2017 was hij lid van de ledenraad en voorzitter van het voorzittersoverleg van Zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Daarna werd Bakhuis vice-voorzitter van LTO Melkveehouderij, waar hij dient onder voormalig RFC-voorzitter Erwin Wunnekink. Bakhuis is ook bestuurslid bij ZuivelNL, hij komt daar straks terug. In totaal heeft coöperatie FrieslandCampina dan 8 (hoofd-)bestuursleden.

Stuijk
Sandra Stuijk komt van de FrieslandCampina jongeren en werkt bij Rabobank.

Nog een commissaris en nieuwe vergoedingen
Naast Bakhuis en Stuijk zoekt FrieslandCampina nog een bestuurder voor de positie van intern commissaris (namens de leden) bij zuivelbedrijf FrieslandCampina. Hiervoor zijn wel kandidaten opgeroepen, maar is nog geen voordracht gedaan. 
De raad van commissarissen telt in de nieuwe samenstelling  9 leden (vorig jaar 15). Daarvan levert de coöperatie er maximaal 5. Van deze groep hebben er maximaal 3 een dubbelfunctie als commissaris en coöperatiebestuurder en maximaal 2 die alleen commissaris zijn.
Tegelijk met de benoeming van de nieuwe bestuurders per december, komt er ook een nieuw systeem van bestuursvergoedingen. Daarover circuleren diverse geluiden, maar FrieslandCampina maakt niet bekend hoe de vergoedingen zijn opgebouwd.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden