Agrifoto

Analyse Ruwvoer

Ruwvoerhandel focust vooral op snijmaïs

27 September 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het is vooral maïs dat de klok slaat in de ruwvoerhandel. Bijproducten blijven eveneens gezocht. De hooi- en strohandel staat bij de meeste bedrijven daardoor even op een lager pitje.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voer is goed aan de prijs, voldoende beschikbaarheid is geen vanzelfsprekendheid volgens handelaren. "Af en toe valt er een klant af die de prijs voor een bepaald product wel erg hoog vindt, maar daar heb je zo weer een andere bestemming voor", volgens een handelaar. De relatief hoge melkprijs is daarbij een geluk. "Als je het vergelijkt met de varkenshouderij drukken de hoge voerkosten daar nog veel harder op wat er onder de streep overblijft", meent een insider.

De oogst van snijmaïs in het zuidoosten van het land zit er grotendeels op, maar is in de rest van het land nog gaande. Het gaat wel hard en als het weer een beetje meewerkt duurt het niet lang meer voor alle maïs gehakseld is. Er zijn grote verschillen in kwaliteit tussen percelen. In het noorden valt de kwaliteit gemiddeld genomen zeker niet tegen. De prijs van snijmaïs blijft stevig. De DCA Indicatieprijs blijft gelijk aan vorige week op €95 per ton.

Bijproducten blijven goed gevraagd. De markt begint wel te stabiliseren. Afdekproducten voor de maïskuil zijn op het moment moeilijk of helemaal niet te leveren. Enkele handelaren wijzen er op dat het ook mogelijk is om later nog natte of steekvaste bijproducten te laten komen voor over de maïskuil. Sommige veehouders hebben hier de afgelopen jaren ervaring mee opgedaan. Een waarschijnlijk lagere prijs was daarvoor de belangrijkste motivatie. Het scheelt ook een hoop stress. Het hakselen en de levering van de bijproducten hoeft dan niet op elkaar aan te sluiten. Nadeel is wel dat de kuil nog een keer moet worden opengemaakt en afgedekt.

De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft ten opzichte van vorige week ongewijzigd op €4 per procent droge stof. Het aanbod voeraardappelen blijft krap. Wat er voorhanden komt proberen handelaren zoveel mogelijk af te zetten bij de vaste voerders. De DCA Indicatieprijs komt uit op €45 per ton.

Weinig kuilgras
Naar goed kuilgras blijft veel vraag, maar het aanbod houdt niet over. Een belangrijk deel van de veehouders zit niet overdreven ruim in het gras en op wat ze hebben zijn ze zuinig. Ook het winnen van een laatste snede gras valt niet mee. De regen is voor het mooie te laat gekomen voor de groei waardoor er nog maar weinig gras staat. Nu zorgt de nattigheid ervoor dat het niet meevalt om het gras dat er staat droog binnen te krijgen. Verder worden de vrachtwagens bij de meeste bedrijven vooral ingezet in de maïs. Hierdoor is het extra rustig in de kuilgrashandel. De DCA Indicatieprijs voor kuilgras staat op €75 per ton.

De handel in stro zit in een rustige fase. Het vaste werk loopt door en daar stopt het ook wel. Veehouders zitten met hun hoofd meer bij de maïs en voor de afzet richting de bollen is het net nog aan de vroege kant. De DCA Indicatieprijs heeft deze week wel een stapje omhoog gezet naar €135 per ton. De vraag naar weide- en graszaadhooi is eveneens rustig. Zowel kopers als verkopers hebben geen haast om zaken te doen. De DCA Indicatieprijs voor weidehooi staat op €185 per ton en voor graszaadhooi op €135 tot €145 per ton afhankelijk van het ras.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden