Shutterstock

Nieuws Melkproductie

Melkaanvoer 'Down Under' hapert flink

30 September 2022 - Wouter Baan

De melkproductie in Nieuw-Zeeland en Australië heeft een behoorlijk jasje uitgedaan. De krimp lijkt bovendien structureel. In Australië heeft de grootste melkverwerker van het land recent fabriekssluitingen aangekondigd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nieuw-Zeelandse melkveehouders produceerden in augustus 1,32 miljoen ton, een daling van 4,8% ten opzichte van de zelfde maand vorig jaar. Daarmee loopt de achterstand iets terug ten opzichte van juli toen de krimp nog ruim 5% bedroeg. Desalniettemin kunnen we concluderen dat de melkaanvoercijfers van de grootste zuivelexporteur ter wereld onder druk staan. Dit terwijl de melkprijzen, net als in Europa, flink hoog zijn opgelopen. Bovendien heeft Fonterra aangegeven dat de zuivelmarkt er solide bijligt, ook voor verderweg.

Seizoensmatig loopt de melkproductie in Nieuw-Zeeland weer op, al is het voorjaar nog ver te zoeken. Voor de komende dagen wordt in sommige delen van het land zelfs sneeuw voorspeld. Daarbij is het in erg nat geweest deze winter.  

Australië 
Ook in Australië hapert de melkproductie bij de start van het nieuwe seizoen. In juli kwam de productie uit op 564.000 ton. Dit is een daling van 8,3% tegenover hetzelfde niveau vorig jaar. Daarmee lijkt de dalende tendens, die vorig seizoen ook al zichtbaar was, door te zetten. Temeer omdat de krimp in alle deelstaten zichtbaar is, waaronder in Victoria (-7,9%) waar het gros van de melk geproduceerd wordt. Ook in Australië wordt de melkproductie gehinderd door natte weersomstandigheden.  

De Canadese melkverwerker Saputo kondigde eerder deze maand aan over te gaan tot fabriekssluitingen in Australië, waar het bedrijf de grootste verwerker is. De reden hiervan is dat de krimp van de melkproductie structureel lijkt. De exacte details moeten nog kenbaar worden gemaakt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox