Cono

Nieuws Melkprijzen

Melkprijs Cono raakt verder achterop

4 Oktober 2022 - Wouter Baan

De recente melkprijsrally heeft een bittere nasmaak voor de leden van Cono Kaasmakers. De melkprijs kan de verhogingen die andere verwerkers doorvoeren niet bijbenen. Ook in september blijft de melkprijs voor de derde maand op rij stabiel. De vooruitzichten zijn bovendien somber.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De basismelkprijs van alle verwerkers zit intussen boven €60 per 100 kilo, behalve die van Cono. Het negatieve verschil met ander verwerkers is intussen opgelopen tot een slordige €4 en dat is ronduit veel. Waar andere verwerkers verhoogden, bleef de Cono-melkprijs op zijn plek. Vorig jaar rond deze tijd stond Cono nog in de bovenste regionen van de Melkprijsvergelijker. Ook inclusief bonussen en premies kan Cono niet mee met de rest. 

Merkenkaas rendeert minder
De oorzaak van de melkprijskloof is bekend. Cono focust zich met merkenkaas op het hogere segment. Deze prijzen konden in de voorbije maanden niet aanhaken op de prijsverhogingen die zichtbaar waren in merkloze commoditykaas. 

Door de extreem hoge inflatie kan deze situatie weleens langere tijd aanhouden. Doordat de koopkracht onder druk staat, switchen consumenten in toenemende mate naar discounters. Ook in Duitsland, een belangrijke afzetmarkt voor Cono, zijn die signalen zichtbaar. Op dit punt wringt de schoen, want in discounters is Beemsterkaas vaak niet verkrijgbaar. De veelgeprezen toegevoegde waarde strategie van Cono met het Caring Dairy-programma blijkt dus kwetsbaar te zijn. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden