Eigen foto

Analyse Ruwvoer

Maïsprijzen stabiliseren, bierbostel opnieuw duurder

4 Oktober 2022 - Wouter Baan

De maisoogst in Nederland nadert zijn einde. Door de droogte deze zomer is het product beter gevraagd dan andere jaren, al loopt het volgens handelaren geen storm. Wel tonen de prijzen van bierbostel een stijgende ondertoon.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na een rustige zomerperiode kunnen fouragehandelaren zich weer goed vermaken. De droge zomer en de hoge melkprijs maken dat melkveehouders de markt op moeten, en dat financieel vaak ook kunnen. Een ruime beurs is nodig, want een partij snijmais is veel duurder dan de afgelopen jaren. Op dit moment bewegen de prijzen stabiel op €95 per ton (franco geleverd) met een enkele uitschieter tot boven €100. Tot voor kort schuurde de maisprijs vaak tegen de grens van €70 aan.

De balans van de maisoogst kan binnenkort worden opgemaakt. De laatste percelen worden momenteel gehakseld. Dit zijn vaak ook de betere percelen die nog even konden wachten. Nu al is duidelijk dat de oogst van dit jaar teleurstellend is, hoewel de analyse-uitslagen vaak nog niet bekend zijn. Vermoedelijk zal de koopinteresse dit jaar aanhoudend groot zijn. Handelaren sluiten hogere prijzen daarom niet uit, al is mais nu al duur te noemen.

Stro, weidehooi en kuilgras
De handel in stro en weidehooi staat op een veel lager pitje met stabiele prijzen van respectievelijk €135 en €188 per ton. Dankzij regenval in september konden melkveehouders vaak nog een prima laatste snede binnenhalen, hoewel het drogen wel een uitdaging was. Dit dempt tevens de vraag naar kuilgras die stabiel noteert op €75 per ton.

Bierbostel
De prijs van bierbostel trek wel aan en stijgt met €0,05 tot €4,05 per procent droge stof. De beschikbaarheid neemt af nu brouwers de productie na de zomer afschalen. Leveranciers waarschuwen bovendien voor een lange levertijd van 2 weken tot zelfs een maand (in slurf). Ook de prijzen van andere bijproducten lopen vaak op, gestimuleerd door de forse stijging van de tarwe- en sojaprijs in de afgelopen weken.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden