Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Melkpoedermarkt worstelt met ruimere voorraden

5 Oktober 2022 - Wouter Baan

De melkpoedermarkt heeft al tijden moeite om richting te kiezen. Prijsstijgingen worden soms dezelfde week nog weer ongedaan gemaakt. Andersom gaat het net zo, de markt deint op en neer. Toch lijkt een prijsdaling meer waarschijnlijk dan de kans dat de markt weer aantrekt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering van magere melkpoeder dook begin augustus zelfs even onder het niveau van €3.500 per ton. Deze dip was van korte duur, maar overtuigen deed de markt daarna niet. Kopers en verkopers tasten de markt af. Dit leidt tot beweeglijke koersen in een beperkte bandbreedte tussen €3.500 en €3.700 per ton.

Zwakke ondertoon
De ondertoon in de markt voelt zwak, zoals vrijwel alle zuivelfabricaten dat op dit moment zijn. De extreem hoge zuivelprijzen lijken in algemene zin verleden tijd. De koopkracht in veel Europese landen staat zwaar onder druk, dat is uiteraard ongunstig voor de afzetcijfers op het continent. Temeer omdat melkpoeder een ingrediënt is voor luxegoederen als chocola. 

Ook de exportvraag heeft dit jaar een veer gelaten. Tussen januari en juli noteerde de Europese export 20% lager tot 392.000 ton. Vooral de afzet in China wordt gemist. De Chinese honger naar zuivel is gestild door meer eigen productie, aanhoudende lockdowns en lagere geboortecijfers. Na juli is de koers van de euro behoorlijk verzwakt, maar dat heeft volgens insiders nauwelijks effect op de afzetvolumes. In toenemende mate hebben derde landen moeite om de hoge prijzen te betalen, mede ook omdat de hoge extreem hoge olieprijzen van de baan zijn. Dit beteugelt de koopkracht van belangrijke importeurs als Algerije en Nigeria.

Vriend en vijand zijn het erover eens dat de zuivelmarkt de komende maanden op meer tegenwind stuit. Dit maakt handelshuizen terughoudend om voorraden op te kopen. De vloervoorraden bij producenten nemen volgens insiders toe. Steeds vaker worden oudere poedervoorraden aangeboden, dit is een signaal dat de ruimere voorraden bevestigt.

Europees product het duurst
Op de Global Dairy Trade zakte de koers van magere melkpoeder gisteren (4 oktober) door de grens van $3.500 per ton. Dit is het laagste niveau in een jaar tijd. Ook Amerikaans product zit daar al onder. Gezien de bijna gelijke koers (pariteit) tussen de euro en de dollar en de zwakke ondertoon in de markt, lijken de Europese prijzen ook door deze grens te zakken. Iers en Pools product wordt al tegen deze niveaus in de markt 'gedrukt'. Poeder van Nederlands en Duitse origine kost zo'n €100 per ton meer, maar beweegt noodgedwongen mee omlaag.  

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox