FrieslandCampina

Nieuws Melk

Arla en FrieslandCampina sleutelen aan toeslagen

7 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

Zowel Arla als FrieslandCampina willen per volgend jaar fors hogere toeslagen gaan uitbetalen. Arla wil €3,00 per 100 kilo meer gaan betalen voor duurzaamheid, FrieslandCampina stelt voor om de toeslagen op diverse punten te verhogen, met in totaal ook bijna zo'n bedrag per 100 kilo.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Arla meldt in totaal zo'n €500 miljoen aan extra melkgeld te gaan uittrekken voor een duurzamer en klimaatvriendelijker product. Leden moeten er wel iets voor doen om dat extra melkgeld binnen te halen.
De verduurzaming van de melkstromen verloopt via een ingroeisysteem. In het eerste jaar zal Arla naar verwachting zo'n €270 miljoen aan extra toeslagen uitkeren. Leden kunnen het extra geld binnenhalen op basis van een puntensysteem, waarbij ze op 19 verschillende onderdelen punten kunnen verdienen.

FrieslandCampina vertelt in de concept-regeling niet hoeveel geld het gaat uittrekken voor de aanpassingen in het reglement. Bij dit bedrijf gaat het dan ook om een ingewikkelde operatie. Dat gebeurt in het kader van de 3-jaarlijkse aanpassing van het melkgeldreglement. Hierbij gaan zowel de toeslagen voor weidegang, Focus Planet en On the way to Planet Proof op de schop. In een video wordt dat uitgelegd.

Planet Proof naar €4,50
De inhoudingen blijven staan op 60 cent per 100 kilo, waarbij de weidetoeslag omlaag gaat naar €1,30 per 100 kilo. De maximale Focus Planet-toeslag gaat naar €2,20, terwijl de Planet Proof toeslag omhoog gaat €2,00 naar €4,50 per 100 kilo, mits de ledenraad instemt. De toeslagen gaan ook hier, net als bij Arla, vooral omhoog vanwege klimaatinspanningen/CO2-beperking.

Zowel bij FrieslandCampina als bij Arla gaat het om vrijwillige systemen. Arla gaat er evenwel van uit dat de deelname groot zal zijn. Momenteel doet al 95% van de Arla-leden (en 99% van de melkaanvoer) mee aan het Climate Check-systeem. Dat brengt €1,00 extra in het laatje. Voor nog meer geld zal een groot deel van de leden dus ook wel gaan, is de verwachting.

Bij FrieslandCampina doen verreweg het grootste deel van de leden mee aan weidegang en probeert ook het grootste deel van de leden een zo hoog mogelijke Focus Planet-score te behalen. Aan het Planet-Proof schema doet ongeveer 10% van de leden mee.

Mandje Garantieprijs aangepast
De Nederlandse coöperatie stelt meer wijzigingen voor die invloed hebben op het melkgeld. Zo wordt het mandje met bedrijven waaraan het zich spiegelt, aangepast. Voor België wordt naast Milcobel ook Laiterie des Ardennes meegewogen (door het verlies van leden is Milcobel niet langer een passende vertegenwoordiger voor de Belgische markt, schrijft FrieslandCampina). Daarnaast krijgen de overige partijen een andere weging. In het mandje voor de biologische garantieprijs komen Britse bedrijven straks niet meer voor. Dit vanwege de Brexit.

Betere melk voor hetzelfde geld
Naast dit alles stelt FrieslandCampina opnieuw een wijziging van de standaardgehalte voor melk voor, plus een aangepaste betaling. De vet, eiwit en lactosegehalten gaan achtereenvolgens van 4,42%, 3,57% en 4,53% naar 4,45%, 3,58% en 4,54%. De betaling voor lactose wordt daarbij voorlopig op nul gezet. Alleen vet en eiwit leveren dan nog geld op. Als deze aanpassing doorgaat, moeten leden straks een hogere prestatie leveren om hetzelfde basis-melkgeld te behalen. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden