Shutterstock

Analyse Zuivel

Hoge boterprijs daalt, maar glijdt nog niet uit

12 Oktober 2022 - Wouter Baan

Maandenlang lag de botermarkt er bijna onaangeroerd bij. Nu de economische teruggang ook op de zuivelmarkt vat heeft gekregen, buigen ook de hoge boterprijzen af.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zo snel als de boterprijzen dit voorjaar omhoog geschoten, zo stabiel ging de markt door de zomerperiode heen. Tussen april en eind augustus bewoog de notering rond het niveau van €7.000 per ton, wat historisch gezien stevig aan de maat is. Ondertussen staat er weer een zes voor de boternotering van DCA.

Over de volle breedte staat de zuivelmarkt halverwege oktober behoorlijk onder druk. De (record)hoge prijzen zakken af naar lagere niveaus. De voornaamste reden hiervoor is de vrees voor een die veel grondstofprijzen heeft afgewaardeerd. Door de hoge inflatie in de Eurozone ligt vraaguitval immers op de loer, temeer omdat zuivel tot de aanjagers van voedselinflatie behoort. De prijscorrecties op de zuivelmarkt komen overigens niet uit de lucht vallen. Insiders hielden hier al maanden rekening mee, want gevoelsmatig waren de prijzen te ver doorgeschoten.

Geen prijsopdrijvende factoren
De komende maanden liggen verdere prijsstijgingen op de loer, ook voor boter. Het marktsentiment in zuivel is momenteel zwak en er zijn geen factoren die spoedig een ommekeer voorspellen. Sterker nog, vanaf november neemt de melkaanvoer seizoensmatig weer toe. Dit zal leiden tot hogere productievolumes. Voor begin volgend jaar worden momenteel zaken gedaan op niveaus van zo'n €6.500 per ton. Dit is aanzienlijk lager dan de huidige marktkoersen. Ook de substituten voor boter in de vorm van palm- en olijfolie zijn in de voorbije weken behoorlijk afgewaardeerd.

Tegelijkertijd zijn er ook geen signalen dat de botermarkt binnenkort in een glijvlucht naar beneden gaat. De botervoorraden in Europa worden nog altijd als krap tot normaal omschreven. Op wereldwijde schaal is er sprake van krapte, als gevolg van grote tekorten in de Verenigde Staten. Daar vestigde de boterprijs onlangs een nieuw record, kort onder het niveau van $7.000 per ton. Het Amerikaanse botertekort komt mede omdat zuivelfabrikanten met personeelstekorten hebben te kampen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden