Shutterstock

Nieuws Melk

Raad van State: Weidegang niet vergunningsplichtig

12 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

Voor het weiden van koeien is geen vergunning nodig. Weidegang en koeienmest in de wei veroorzaken aanzienlijk minder emissies dan opstallen van vee en uitrijden van mest uit een opslag.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit heeft de Raad van State uitgesproken in een zaak die coöperatie MOB en de Vereniging Leefmilieu, beide uit Nijmegen, hadden aangespannen tegen een veehouder in Baambrugge.

Boerenorganisaties reageren opgelucht en blij op deze zeer uitgebreide uitspraak. MOB en de Vereniging Leefmilieu hadden eerder met succes de toekenning van een milieuvergunning aan de veehouder aangevochten.

De Raad van State corrigeert die uitspraak uit 2021 voor een belangrijk deel. Zo zou volgens de raad de lagere rechtbank destijds ten onrechte zijn uitgegaan van de feitelijke situatie op het bedrijf en niet van de destijds al toegestane situatie.

Voor het weiden op zich verwijst de Raad van State naar een eerdere uitspraak van haarzelf, waarin gesteld wordt dat het houden van rundvee en het weiden één onlosmakelijk project zijn, dus niet los van elkaar kunnen worden gezien. Als het houden van vee is toegestaan, is het weiden dat ook. Daarmee verschilt dit van het bemesten, dat wel een project op zichzelf kan zijn.
De Raad van State is zonder meer positief over beweiden waar het gaat over mest en emissies. "Elk uur weidegang levert een bijdrage aan zowel de emissiereductie in de stal als in de wei.''

De veehouder in Baambrugge is overigens maar deels geholpen met de uitspraak in hoger beroep, want hij moet alsnog een nieuwe vergunning aanvragen. Daarbij is dan wel een aantal onzekerheden alvast weggenomen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden