Shutterstock

Nieuws Global Dairy Trade

Global Dairy Trade: Zuivelmarkt glijdt verder af

18 Oktober 2022 - Wouter Baan

De zuivelprijzen op de Global Dairy Trade zijn vandaag (18 oktober) opnieuw stevig afgewaardeerd. Vooral magere melkpoeder krijgt er flink van langs. De uitslag bevestigt het zwakke sentiment dat de zuivelmarkt al langere tijd teistert.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de noteringen op de Global Dairy Trade (GDT) in het rood zouden eindigen, stond voorafgaand aan de veiling min of meer al vast. De vraag was vooral hoe hard de klap zou zijn. Met een gemiddelde prijsdaling van 4,6% is die vrij stevig te noemen. Deze ontwikkeling doet ook geen goed aan het tamelijk broze sentiment op de Europese zuivelmarkt.

Noteringen omlaag
De GDT-notering voor magere melkpoeder daalt met 6,9% tot $3.250 per ton. Dit is het laagste niveau in ruim een jaar tijd. Ook volle melkpoeder noteert een stevig min van 4,4% tot $3.421 per ton. Magere melkpoeder zakt nu weer onder de prijs van volle, zoals dat logischerwijs te verwachten is.

De overspannen markt zorgde er de afgelopen maanden voor dat de rollen tijdelijk waren omgedraaid. De prijsdaling van 2,6% die de boterprijs terugzet tot $4.851 per ton, valt gematigder uit. Cheddar daarentegen moet ook een stevige tik incasseren en daalt met 3,9% tot $4.769 per ton. Van de recente rally op de zuivelmarkt is intussen veel winst alweer verdampt.

Recessievrees en een groeiend seizoensmatig aanbod in Noordwest-Europa en de Verenigde Staten liggen aan de basis van de prijsdalingen. Dit doet overigens weinig af aan het verhandelde volume dat met krap 30.000 ton geen afwijkingen vertoont.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden