Photoagriculture / Shutterstock.com

Nieuws Zuivel

Lage Franse melkprijs blijft een hoofdpijndossier

24 Oktober 2022 - Wouter Baan

Franse melkveehouders morren al maanden lang over de lage melkprijs. De uitbetalingsprijzen van verwerkers in het land blijven ver achter vergeleken met elders in Europa. Bij zuivelcoöperatie Sodiaal heeft dit vorige week opnieuw tot protesten geleid. Lactalis belooft op zijn beurt beterschap, maar kan melkveehouders niet meer bieden dan €50 per 100 liter.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Afgelopen vrijdag verzamelden zich opnieuw tientallen melkveehouders met hun tractoren op diverse productielocaties van zuivelcoöperatie Sodiaal. De hoop op een hogere melkprijs hebben ze allang opgegeven, zo lijkt het. Wat ze nu willen, is vooral inzicht en transparantie hoe de melkprijs tot stand komt. De melkprijs die ze ontvangen, bedraagt omgerekend zo'n €42 per 100 liter. Afgemeten aan de melkprijs die in omliggende landen zoals Nederland boven €60 liggen, is dat veel te weinig, vinden ze. Bovendien is de melkprijs niet kostendekkend.

Tijdens de demonstratie gingen melkveehouders met bestuurders van Sodiaal in gesprek, maar dat heeft de kou niet uit de lucht kunnen halen. Sodiaal beroept zich op stroeve onderhandelingen met de retail. Zelfs de Franse regering bemoeit zich ermee. Zij riep retailers in september op om akkoord te gaan met de hogere zuivelprijzen, maar daar wordt door retailers geen gehoor aan gegeven. Zij vinden de gevraagde prijsverhogingen onredelijk en willen meer inzicht in de gestegen kosten in de keten. 

Lactalis
Ook marktleider Lactalis ligt al langere tijd onder vuur, net als Danone. Het particuliere zuivelconcern heeft de melkprijs voor het vierde kwartaal opgeschroefd naar krap €50 per 100 liter. Meer is volgens Lactalis niet haalbaar, vanwege de sterk gestegen kosten in de keten. Het zuivelconcern claimt dat de energierekening bijna is verdubbeld tot meer dan €1 miljard. De omzet van Lactalis bedroeg vorig jaar zo'n €20 miljard.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox