Shutterstock

Nieuws Melk

Groei in melkveebedrijven met Beter Leven-keurmerk

24 Oktober 2022 - Klaas van der Horst

Het aantal melkveehouders dat melk met het keurmerk Beter Leven levert, is na een moeizame start gaan groeien. Het keurmerk is bij de introductie in april 2019 gestart met zeven melkveebedrijven, die het een tijdlang niet makkelijk hebben gehad. Sinds vorig jaar is het aantal deelnemende bedrijven gegroeid tot 35 stuks.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat meldt de keurmerkhouder Dierenbescherming. De groei van het aantal deelnemers en de toename van de melkafzet kwam met name doordat de verkopen bij Jumbo beter gingen lopen. Ook het feit dat supermarktketen Lidl mee ging doen, via de introductie van biologische kaas met 3 sterren Beter Leven, heeft daaraan bijgedragen. Dierenbescherming zegt niet te weten hoeveel melk wordt geproduceerd onder het Beter Leven keurmerk. Wel geeft de organisatie aan dat de 35 melkveehouders samen bijna 3.800 koeien hebben. Die kunnen ruwweg zo'n 30 miljoen kilo melk per jaar produceren.

Extra ruimte in de stal
Bij het 3 sterren Beter Leven keurmerk wordt veel aandacht geschonken aan dierenwelzijn. Zo worden bijvoorbeeld hoge eisen gesteld aan de hoeveelheid ruimte per dier. Die is bij 3 sterren Beter Leven keurmerk groter dan bij biologisch. De dieren hebben meer loop- en ligruimte in de stal en meer voer- en waterplaatsen, zodat de dieren synchroon gedrag kunnen uitvoeren. Ook zijn er extra regels voor brandveiligheid. Ter bevordering van de biodiversiteit, vooral gericht op weidevogels, zijn er specifieke eisen voor onder meer de hoeveelheid kruidenrijk grasland.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden