Shutterstock

Nieuws Melkaanvoer

Nederlandse melkaanvoer behoudt groeispurt

25 Oktober 2022 - Wouter Baan

De melkaanvoer in Nederland blijft stevige groeicijfers weerleggen. Sinds juni is er sprake van een stijgende tendens en die wordt alsmaar sterker. De hoge melkprijzen prikkelen melkveehouders om de productie op te voeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melkaanvoer in september bedroeg 1.105.982 ton. Dit is een stijging van 3,85% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Over de eerste tien maanden bekeken, heeft Nederland tot nu toe meer melk geproduceerd dan vorig jaar. Daarmee is de krimp die eerder dit jaar zichtbaar was teniet gedaan. Het gemiddelde vetpercentage van 4,36% lag bovendien een fractie hoger dan vorig jaar. 

De gemiddelde dagproductie bedroeg afgelopen maand 36.866 ton, tegenover 37.022 in augustus. Seizoensmatig is er dus nog wel sprake van een productiedaling die normaal gesproken doorzet tot medio september.

Stijgende slachtcijfers
De hoge melkprijzen in Nederland van meer dan €60 per kilo leveren ongetwijfeld een bijdrage aan de productietoename. Wel is het de vraag of de groei doorzet richting de herfst- en wintermaanden. Melkveehouders besloten deze zomermaanden vaak om minder productieve koeien langer aan te houden, maar door de krappe ruwvoervoorraden nemen zij daar nu toch afscheid van.

Dit is zichtbaar aan de slachtcijfers in ons land die vanaf september duidelijk herstelden van de zomerdip, al is de afgelopen twee weken juist weer sprake van een teruggang. Het lijkt waarschijnlijk dat de Nederlandse melkaanvoer ook in het vierde kwartaal groeicijfers kan laten zien.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden