Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Kopers zoeken voer waar koeien melk van geven

25 Oktober 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De oogst van snijmaïs is zo goed als afgerond. Daarmee keert de rust weer een beetje terug bij fouragehandelaren. Het werk loopt wel goed door zo geven verschillende handelaren aan. De droge zomer heeft zijn sporen nagelaten in de ruwvoerpositie bij verschillende veehouders.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Relatief hoge prijzen voor voer in het seizoen hebben ervoor gezorgd dat veehouders afwachtend waren met het bijkopen van voer. Nu de maïs- en grasoogst zo goed als achter de rug zijn maken boeren de balans op. Verschillende bedrijven komen tot de conclusie dat ze niet overdreven ruim in het ruwvoer zitten.

Vooral naar kuilgras wordt relatief veel geïnformeerd, melden de handelaren. Goed kuilgras van de eerste of tweede snede wordt maar zeer beperkt aangeboden. Juist daar is vraag naar. Wat wordt aangeboden is echter vooral het late najaarsgras dat de laatste weken is geoogst. "Daar moet je moeite voor doen om het kwijt te raken", volgens een handelaar. De DCA-indicatieprijs voor goed kuilgras blijft op €75 per ton staan.

De handel in snijmaïs is rustig op het moment. De oogst is bijna afgerond, veehouders zijn voorlopig voorzien van maïs. Gevoelsmatig staat de prijs wat onder druk volgens sommige handelaren, maar dat beeld vertekent omdat de kwaliteit van de maïs die nu beschikbaar komt over het algemeen niet geweldig is. De DCA-indicatieprijs voor goede maïs blijft gelijk aan vorige week op €95 per ton.

Het aanbod van bijproducten is en blijft krap. Dat is onder andere merkbaar aan de forse wachttijden voor diverse producten. Leveranciers hebben bijna moeite de vaste voerders te bedienen en zijn terughoudend met het aannemen van nieuwe klanten. De prijs van bierbostel blijft gelijk aan vorige op €4,05 per procent droge stof. Voeraardappelen zijn eveneens moeilijk te krijgen. Aardappelen zijn behoorlijk aan de prijs en de aardappelverwerkende industrie morst geen aardappelen. Dat is op de voermarkt te merken. De DCA-indicatieprijs voor voeraardappelen komt deze week uit op €45 per ton, als ze te krijgen zijn.

Goede vraag naar stro
De handel in weide- en graszaadhooi loopt gestaag door. Echt druk is het niet, maar er gaat wel steeds wat weg volgens handelaren. De DCA-indicatieprijzen blijven gelijk met €195 per ton voor weidehooi en €135 tot €145 per ton afhankelijk van het ras voor graszaadhooi. Voor gehakseld graszaadhooi ligt de prijs circa €10 hoger. De vraag naar stro komt op het moment vooral vanuit de bollen. Maar ook richting de veehouderij gaat volgens sommige handelaren best nog wat stro weg. Verschillende veehouders vonden stro afgelopen zomer aan de dure kant en hebben minder stro gekocht dan normaal. Daardoor is er nu ook uit de veehouderij iets meer vraag dan in andere jaren in deze periode. De DCA-indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro komt uit op €140 per ton.

Klik hier om de prijzen in te zien. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden