Shutterstock

Analyse Ruwvoer

Vraag naar bijproducten blijft groot

1 November 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De ruwvoerhandel zit in een tamme fase. Voor snijmaïs uit de kuil is het nog te vroeg, er is vraag naar goed kuilgras maar nauwelijks aanbod. Uitzonderingen in de overwegend rustige markt zijn de bijproducten en stro.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De vraag naar bijproducten blijft relatief groot. Er is wel een broos evenwicht in de markt. De wachttijden blijven voor de meeste producten gelijk of lopen zelfs iets terug, ook de prijzen blijven stabiel. Enkele leveranciers zijn alleen niet zo gerust over de laatste ontwikkelingen in het Zwarte Zee gebied. Zorgt het stoppen van de graandeal voor een kortstondige piek in de graanprijzen zoals de afgelopen weken vaker is gebeurd of komen de prijzen op een blijvend hoger niveau te liggen? Mocht dat laatste het geval zijn, dan is een stijging van de aan graan gerelateerde producten als corngold of ontsloten tarwe, te verwachten. De DCA Indicatieprijs voor bierbostel blijft gelijk op €4,05 per procent droge stof. Ook voeraardappelen blijven onveranderd met €45 per ton met de opmerking dat er zeer beperkt aanbod is.

Naar stro is relatief veel vraag op het moment, er zijn daarbij zijn wel grote verschillen tussen handelaren. Fouragehandelaren met bollentelers in het klantenbestand hebben het vrij druk, terwijl handelaren die het van de veehouders moeten hebben geen piek in de vraag hebben. De DCA Indicatieprijs voor zowel tarwe- als gerstestro heeft een klein stapje terug gedaan naar €135 per ton.

Mismatch
Bij kuilgras is er een mismatch tussen wat aangeboden wordt en waar vraag naar is. Laat gemaaid gras van mindere kwaliteit is volop voorhanden, je krijgt het bij wijze van spreken niet eens weg gegeven. Goed gras van de eerste of tweede snee is wel gezocht, maar daar is dan weer bijna niet aan te komen. Dat maakt het lastig een goede prijsindicatie te geven. De DCA Indicatieprijs voor goed gras staat op €75. In de hooihandel zijn weinig verschuivingen. Graszaadhooi blijft goed gevraagd en de DCA Indicatieprijs blijft op €135 tot €145 per ton staan, afhankelijk van het ras. Voor weidehooi is weinig belangstelling vanuit de veehouderij. De vraag komt vooral van (particuliere) paardenhouders. De prijs heeft een klein stapje terug gedaan en komt uit op €190 per ton.

De snijmaïsoogst is achter de rug. Voor de levering van maïs uit de kuil is het nog net wat aan de vroege kant. Dat maakt dat er weinig handel is. De DCA Indicatieprijs staat op €95 per ton door de iets hoger dan verwachte opbrengsten aan het einde van het seizoen. De verwachting van verschillende handelaren is dat de prijs de komende weken wel weer de €100 zal passeren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden