Shutterstock

Analyse Melkpoeder

Krimp Chinese economie breekt melkpoedermarkt op

2 November 2022 - Wouter Baan

Sinds het hoogtepunt in april is de melkpoederprijs op de Global Dairy Trade al met 35% gezakt. Ook de prijzen in Europa zijn stevig afgewaardeerd en de bodem is nog niet bereikt. De kwakkelende Chinese economie breekt de markt steeds meer op.

Dit artikel lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Van alle zuivelfabricaten stuit melkpoeder de afgelopen weken op de meeste tegenwind. In aanloop naar de Global Dairy Trade die gisteren (1 november) plaatsvond, hadden producenten de hoop dat de markt een bodem zou kunnen vormen. Deze gedachte lijkt te sneuvelen, gezien magere melkpoeder met bijna 8,5% onderuit ging tot onder $3.000 per ton. Het laagste niveau sinds juli 2021.

Chinese economie krimpt
De druk op de melkpoedermarkt is vooral een gebrek aan vraag. In Europa worden die gevoed door zorgen over de koopkracht van consument, door de hoge inflatie. De dalende prijzen GDT zijn een teken van weinig koopinteresse van China, zoals dat al langere tijd het geval is. Deze daling valt toe te schrijven aan het zero tolerance coronabeleid in het land, waardoor lockdowns nog steeds aan de orde van de dag zijn. Wel zijn er geluiden dat de regering in Peking hiervan wil afstappen, al is er nog geen witte rook op dit punt.

Los van de coronamaatregelen kwakkelt de Chinese economie, onder meer door onzekerheid op de vastgoedmarkt. In oktober sloeg de economische groei in China voor het eerst sinds lange tijd over in een beperkte krimp, zo blijkt uit cijfers van de overheid. Een teken aan de wand die de dalende prijzen op de melkpoedermarkt goed kunnen verklaren. Daarbij moet niet vergeten worden dat de melkproductie in China dit jaar met 4,5% groeit, zo wordt ingeschat door het Amerikaans landbouwministerie (USDA). Daarmee komt de melkplas uit op 39,65 miljoen ton, een record. En uiteraard spelen de lage geboortecijfers in China ook een negatieve rol in de exportkansen voor melkpoeder. 

Als China aan de markt is stijgen de zuivelprijzen, zo is de stelling in de markt die vaak opgaat. Vooral melkpoeder. Andersom geldt dit natuurlijk net zo. In de eerste helft van dit jaar konden de melkpoederprijzen meeliften op het goede sentiment op de zuivelmarkt. Nu wordt de Chinese koopinteresse steeds meer gemist.

Europese export onder druk
In de eerste acht maanden van dit jaar kelderde de Europese melkpoederexport naar China met maar liefst 41% tot circa 58.000 per ton. Dergelijke lage volumes zijn jarenlang niet meer aan de orde geweest. De Chinese krimp heeft een drukkend effect op de totale export die in de bovengenoemde periode met 18% daalde tot krap 455.000 ton. Door de verminderde vraag is van krappe voorraden geen sprake meer, al zijn overschotten ook niet aan de orde. Wel gaat de melkaanvoer deze maand seizoensmatig weer stijging. Dit is iets wat de markt verder onder druk kan zetten in de komende maanden.

De termijnmarkt prijzen op de EEX in Duitsland konden tot voorkort nog redelijk standhouden, maar zijn intussen afgedaald tot nog maar kort boven €3.000 per ton. Ook de fysieke markprijzen bewegen die richting op. In de Verenigde Staten heeft de markt na eveneens een forse afwaardering wel een bodem gevonden op $3.500 per ton. Op de wereldmarkt is Nieuw-Zeelands product het goedkoopst en volumes uit de Verenigde Staten het duurst. Europa zit daar uitgedrukt in dollars tussenin.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden