Reimar / Shutterstock.com

Nieuws Melk

Melkprijs Canada stijgt ook in 2023, maar met mate

4 November 2022 - Wouter Baan

De melkprijzen in Canada gaan volgend jaar verder omhoog. De Canadian Dairy Commission heeft een verhoging voorgesteld van zo'n 2 Canadese dollarcent per liter die vanaf februari 2023 moet ingaan. Daarmee valt de stijging wel fors lager uit dan dit jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In tegenstelling tot hier in Europa de wordt de melkprijs in Canada strak gereguleerd door de overheid. Een landelijk bestuur, met tien vertegenwoordigers uit de tien provincies die het land telt, stelt jaarlijks de melkprijs vast. Doorgaans gaan de provincies akkoord met het voorstel van de Canadian Dairy Commission, met daarin afgevaardigden uit de melkveehouderij en zuivelindustrie. In het voorstel wordt geprobeerd een balans te vinden tussen de productiekosten van melkveehouders en anderzijds de afzetprijzen van zuivelproducten.  

Dit jaar twee verhogingen 
Ook in Canada zijn de consumentenzuivelprijzen behoorlijk opgelopen, gemiddeld genomen met zo'n 6%. Die liggen daarmee in lijn met de algehele voedselprijsinflatie in het land. Bovendien zijn ook de kosten voor melkveehouders flink toegenomen, in de vorm van voer, kunstmest en brandstof. Zelfs zo hoog dat melkveehouders deze zomer een ongebruikelijk verzoek indienden om de melkprijs dit jaar voor de tweede keer te verhogen. Zodoende ging de melkprijs in september nog eens met zo'n 2 cent per liter omhoog, nadat in februari al ruim 6 cent bij de prijs was opgekomen.

De voorgestelde melkprijsstijging voor 2023 van circa 2 dollarcent (+ 2,2% ten opzichte van de basisprijs) valt dus wel een stuk gematigder uit. Eind dit jaar buigen de provincies zich over het voorstel van de Canadian Dairy Commission. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden